Magazin

VEOMA ZNAČAJAN PRAZNIK Danas je Sabor Svetog Arhangela Gavrila

Praznik Sabora Svetog Arhangela Gavrila nije obilježen "crvenim slovom" u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, ali ona mu ipak daje  veliki značaj i slavi ga kao - Blagovijesnika koji je učestvovao i najavljivao sve događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

HRAM HRISTA SPASITELJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Arhangel Gavrilo je živa bestjelesna sila. Jedan je od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju svijeta i u borbi protiv “palih” anđela, predvođenih samim zlom, odnosno đavolom.

Arhagel Gavrilo je svije svjedočanstvo o početku nastajanja Božije tvorevine prenio proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i podučivši ga kako da napiše knjigu Postanja. Slavi se kao anđeo Blagovesnik koji prenosi radosne vijesti i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog – Svetog Jovana Krstitelja.

žena cjeliva ikonu
FOTO: FREEPIK

Arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa radosnom viješću da će roditi sina, Gospoda Isusa Hrista, spasitelja ljudskog roda.

Pročitajte još

Sveti arhangel Gavrilo je simbol onog što je dobro u cijelom čovječanstvu. Na jednoj od najpoznatijoj fresaka Srbije “Belom anđelu” nalazi se upravo arhangel Gavrilo raširenih krila i odjeven u beo hiton. “Bijeli Anđeo” je i od strane UNICEF-a odabran kao simbol Evrope. Ova freska u srednjevijekovnom manastiru Mileševi poznata kao Bijeli anđeo proglašena je za sliku prošlog milenijuma, prenosi Novosti Magazin.

Smatra se da je ovaj praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. vijeku od kad se i proslavlja, za vrijeme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole (Hrisoverga).

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihajla koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slijede ravni po časti Rafail, Uril, Selatil, Jegudil, Varahil i Jeremil.

Saborni dan svetog arhangela Gavrila praznuje se takođe 8. aprila, odnosno 26. marta, prema julijanskom kalendaru, kada SPC slavi njegova javljanja kroz istoriju ljudskog spasenja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu