Društvo

VESELJE STIGLO NA NAPLATU Igrali kolo na vašaru, sada kandidati za bolnicu

Sedam respiratora, koje je obezbijedilo Ministarstvo zdravlja, isporučeno je valjevskoj bolnici, a paralelno sa respiratorima, kako saznaje Blic, ljekarima u Valjevu sa simptomima Covid-19 počeli su da se javljaju i posjetioci Ivanjdanskog vašara u Jovanji.

VESELJE STIGLO NA NAPLATU Igrali kolo na vašaru, sada kandidati za bolnicu
Foto: Predrag Vujanac/Facebook/RAS Srbija

Sa sedam dopremljenih respiratora, bolnica u Valjevu sada raspolaže sa ukupno 15 kliničkih i četiri mobilna aparata za vještačku ventilaciju oboljelih pacijenata.

Od 70 trenutno hospitalizovanih osoba, srećom, nijedna nije priključena na respirator.

Među njima su, pored potvrđenih pozitivnih na korona virus, i oni sa obostranim pneumonijama koji su najvjerovatnije zaraženi, ali se na njihove rezultate, uzete još 6. jula, još uvijek čeka.

Njihova klinička slika, međutim, po svim parametrima ukazuje na to da su inficirani korona virusom.

Za posljednja 24 sata u Valjevu su potvrđena nova 22 slučaja zaraze, a među onima koji se sa simptomima Covid-19 javljaju ljekarima, kako nam je potvrđeno iz više pouzdanih izvora, ima i osoba koje su potvrdile da su 7. jula posjetile veliki vašar u selu Jovanja, gdje se pod šatrama, kao što je Blic već pisao, veselilo par hiljada ljudi, tako da se veći priliv onih koji imaju simptome, a veselili su se u Jovanji (vašaru poznatijem kao “EXIT u Jovanji”) može očekivati narednih dana.

Opšta bolnica u Valjevu, inače, nije Covid bolnica, ali su pojedina odeljenja određena za smještaj pacijenata kod kojih je potvrđen ili se sumnja na ovu bolest.

Pored infektivnog odeljenja, te pulomologije i gastroenterologije, pacijenti su hospitalizovani i u zgradi gdje su se nalazila dječije i odjeljenje neurologije, koja su premještena u Centar za rehabilatciju, odnosno, na odjeljenje dečje hirurgije.

Po posljednjim podacima Stručno operativnog tima gradskog Štaba za vanredne situacije, 13 zdravstvenih radnika u Valjevu je pozitivno i to deset ljekara i medicinskih sestara Opšte bolnice i dvoje zaposlenih u Domu zdravlja.