Digitalna Srpska

VI ČET SE BORI ZA OPSTANAK Američki sud zaustavio zabranu popularne aplikacije

Izgleda da aplikacija Tik Tok nije jedina koja je zaobišla američku zabranu  pa je i ukidanje Vi Čet aplikacije takođe blokirano od strane suda.

VI ČET SE BORI ZA OPSTANAK Američki sud zaustavio zabranu popularne aplikacije
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Korisnici koji su zbog zabrane tužili Trampovu administraciju pokrenuli su bitna pitanja o slobodi govora i kršenju Prvog amandmana.

Upravo iz tog razloga je odluka o zabrani blokirana. Osim toga, novom odlukom je takođe ukinuta i mjera koja zabranjuje sve transakcije između američkih firmi i kompanije Tensent, pa se, barem za sad, sve vratilo u normalu.

Riječ je o tome da su političari bili zabrinuti da bi se kineske aplikacije mogle koristiti za špijuniranje američkih građana, a sud je ustanovio da su te brige donekle osnovane, ali ne dovoljno.

Ova odluka predstavlja veliko olakšanje korisnicima spomenutih aplikacija i nekim američkim firmama. Kompanije kao što su Ejpl i Dizni već su naglasile da bi bile u gubitku ako bi im se zabranile interakcije s firmom u čijem je vlasništvu Vi Čet. Ejplova prodaja Ajfona  u Kini uveliko zavisi od aplikacije Vi Čet.  Ako firma aplikaciju ne može ponuditi, upitna je prodaja Ajfona u toj zemlji, prenosi Gik.