Politika

"9. januar pripada našoj duši, karakteru i slobodi" Dodikova poruka na svečanoj akademiji povodom Dana Republike

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska želi mir i stabilnost, da ne da svoje i neće tuđe i da nikog ne ugrožava.

Milorad Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Slavimo 9. januar, deveti dan u godini koji je pripao nama da ga obilježavamo kao dan osnivanja Republike Srpske. Činimo to s velikom ljubavlju i željom da nikoga ne povrijedimo, a da se ipak veselimo, jer to pripada nama, našoj duši, našem karakteru i slobodi. Sloboda Srbima na ovim prostorima nikada nije bila filozofska, već egzistencijalna riječ, zato je i proizvela mnoge naše akcije – rekao je predsjednik Srpske na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske na kojoj se prisutnima obratio sa “Pomoz Bog”.

– Ne želimo ni sa kim se da sukobimo, da budemo prijetnja, da nekoga napadnemo – rekao je Dodik.

Pročitajte još

On je istakao da se srpski narod oduvijek borio za slobodu, podnoseći velike žrtve.

Dodik je podsjetio da je Republika Srpska nastala prije ratnih sukoba u BiH.

– Formirali smo Republiku Srpsku zabrinuti za sudbinu srpskog naroda kojem je prijetilo odvajanje od matice Srbije i da budemo nešto što smo davno bili – prekodrinski Srbi, oni kojima su razni osvajači pravili tampon zonu uz Drinu kako bi ih odvojili od matice. Zabrinuti, nismo željeli rat i nismo dali povod za ratrekao je Dodik, piše RTRS.

Obilježavanju Dana Republike u Sportskoj dvorani “Borik” prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske i srpski predstavnici u institucijama na nivou BiH, NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, kao i Darko Mladić, sin srpskog generala Ratka Mladića.

Prisutni su i predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, predsjednik Pokreta socijalista i senator Srpske Aleksandar Vulin, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, kao i poznati srpski režiser Emir Kusturica.

Svečana akamedija se održava u Sportskoj dvorani “Borik”, a po njenom završetku biće upriličen prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske, prenosi Srna.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu