Digitalna Srpska

(VIDEO) AŽURIRANJE DONOSI NOVITETE Korisnici iOS 18 konačno će dobiti dugoočekivanu funkciju

Naredno ažuriranje Ajfon softvera iOS 18 stiže tokom jeseni, sa velikim brojem poboljšanja, novih funkcija i integracijom vještačke inteligencije.

Djevojka drži telefon
FOTO: PICJUMBO/PEXELS

Jedna od najvećih izmjena, koje stižu na iOS 18 jeste podrška za Rich Communication Service (RCS). Protokol za bezbjedniju razmjenu poruka nudi brojna poboljšanja u odnosu na SMS, uključujući end-to-end enkripciju, bolje dijeljenje media fajlova i podršku za prave grupne razgovore.

Epl je ranije istakao da će prihvatiti podršku za RCS tokom 2024. godine kako bi se povinovao pravilima Evropske unije, pa ne čudi što se funkcija pominje u novitetima za iOS 18.

Novitet za Messages će biti i mogućnost za “tapback” odgovora korišćenjem emodžija i stikera, formatiranje teksta i efekata, kao i mogućnost slanja poruka preko satelitske komunikacije.

Ajfon korisnici će imati više kontrole nad svojim početnim ekranima u iOS 18 verziji. Korisnici će moći da slobodnije pomeraju ikonice aplikacije, kao i da mijenjaju boju aplikacija. Kada su u pitanju dizajn i interfejs, ovo će predstavljati jednu od većih promena koje stižu na Ajfon početni ekran posljednjih godina i nudi korisnicima slične funkcije koje Android korisnici imaju već godinama.

Control Center će biti ažuriran kako bi koristio više opcija za prilagođavanje i korisnicima će omogućiti da programiraju brze kontrole kako za ugrađene opcije, tako i za eksterne aplikacije.

Photos aplikacija dobija veliki redizajn u iOS 18, a naglasak je na inteligentnom organizovanju grupa fotografija. Novi dizajn odbacuje stari prikaz u slojevima i koristiće dizajn sa jednom stranicom, gdje je svaku fotografiju moguće pregledati zasebno, ili kao Collections. Korisnici će moći i da filtriraju elemente kao što su skrinšotovi, računi i drugo.

Pročitajte još

U iOS 18 stiže nekoliko opcija za poboljšanje privatnosti, a ovo se u najvećoj meri odnosi na zaključavanje i skrivanje aplikacija. Korisnici mogu da zaključaju aplikaciju kako bi osjetljive informacije ostale iza Face-ID ili Touch-ID zaštite. Ovo će spriječiti da osjetljive informacije vide čak i oni kojima povremeno dajete svoj Ajfon. Skrivanje aplikacije, s druge strane, skriva program u posebnom skrivenom folderu koji drugi ne mogu da vide.

Veliki redizajn dobija Calculator aplikacija, sa poboljšanim konvertovanjem novca, poljem sa strane koje prikazuje nedavnu aktivnost i integraciju sa Notes aplikacijom.

Calculator pop prvi put postaje i dio iPadOS 18 ažuriranja. U okviru iPadOS Calculator aplikacije i Math Notes, koji korisnicima omogućava da ispisuju matematičke jednačine pomoću Apple Pencil uređaja, a aplikacija će ih sama rešavati.

iPadOS 18 uma novi Tab Bar, koji je sličan Dynamic Island-u na Ajfon uređajima. Ova traka omogućava lakši pristup kontrolama, čak i kada ste u aplikaciji. Notes aplikacija za iPadOS ima novu funkciju Smart Script, koja poboljšava korisnikov rukopis na tabletima, piše B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu