Društvo

(VIDEO) "Bila je to kap koja je prelila čašu" Banjalučki doktor dao otkaz zbog PRITISKA MARINKA UMIČEVIĆA, a razlog je mlada radnica oboljela od karcinoma

Doktor porodične medicine Rade Dujaković dao je otkaz u banjalučkom Domu zdravlja, nakon što je na njega i njegove kolege, kako kaže, vršen pritisak poslodavca jer je produžio bolovanje radnici oboljeloj od karcinoma.

Rade Dujaković doktor
FOTO: BNTV/YOUTUBE/SCREENSHOT

A zbog lošeg stanja pozicije doktora medicine, ljekari su se obraćali svim nadležnim institucijama, ali ih niko nije podržao. 

– Sa teškim oboljenjem, po život opasnim, nakon niza operacija, na red je došlo zračenje koje zahtijeva mirovanje, ali i dugotrajne procedure. Zbog ovakvog stanja radnica tvornice obuće “Bema” nije bila u stanju da radi. Potrebno joj je bilo bolovanje. Međutim to se poslodavcu nije svidjelo” – započinje priču doktor porodične medicine Rade Dujaković.

Kako kaže, do sada je u ovih šest mjeseci napisao pet – šest izjava, u kojima je decidno objasnio konkretno situaciju pacijentice, a njegove radnice, čije je on ljekarske podatke i ličnu tajnu iznio, javno objelodanjujući njeno ime i njenu dijagnozu.

Žena je mlada, oboljela od karcinoma, operisana, zračena, sada je na hemoterapiji, on to sve prenebregava ili kaže “znam ja da je ona bolesna, ali moje je da obezbijedim proizvodnju”– ističe Dujaković.

Pored teškog stanja radnice, Umičević je, kako objašnjava Dujaković, zahtijevao da doktor obešteti njegovo preduzeće.

– Zbog terapija nije stigla na vrijeme da dostavi neophodnu dokumentaciju komisiji, što je poslodavac iskoristio da vrši protisak na ljekare, jer joj je produženo bolovanje. Bila je to kap koja je prelila čašu – rekao je Dujaković.

Pročitajte još

Poslodavac nije prihvatio odluku komisije, nego je išao formalno pravno. Aha, doktor je potpisao doznaku, ja ću doktora za gušu. I tako se devet mojih kolega našlo na tapetu. Način na koji se okomio na nas i na kraju krajeva uprkos svim argumentima, ta tenzija ne popušta. To traje već šest mjeseci. Kod mene je to bila kap koja je prelila čašu žuči u mom konkretnom slučaju, ja sam prošle sedmice dao otkaz u Domu zdravlja – ističe Dujaković.

Poslodavac Marinko Umičević se preko advokata obratio ljekarima, tvrdeći da određeni ljekari zloupotrebljavaju svoj posao i ne rade ga kako struka nalaže. Dujaković istiće da bolovanje propisuje komisija, a na doznakama se potpisuje doktor porodične medicine.

-Mi čak i ne možemo otvarati bolovanje bez specijalističkih nalaza, znači sve što dotična radnica u konkretnom slučaju ima, to je sve urađeno po nahođenju specijalista i subspecijalista, onkologa, radiologa, Centra za dojku Kliničkog centra i na posletku komisije. Komisija je produžila radnici bolovanje na način kako je to uradila, a nažalost na doznaci je potpis ljekara – kaže ovaj ljekar.

Umičević nije htio da komentariše ovaj slučaj, istakavši da je tužio Dujakovića i da pravosudni organi imaju zadnju riječ – objavio je BN.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije