Politika

(VIDEO) DODIK O SASTANKU SA PUTINOM "Pobjede Rusije na svim poljima su i naše"

Mislim da je budućnost EU u onome što promoviše Viktor Orban, u onome što on misli da treba da bude Evropska unija ili je neće biti.

(VIDEO) DODIK O SASTANKU SA PUTINOM "Pobjede Rusije na svim poljima su i naše"
FOTO: RT/FACEBOOK/SCREENSHOT

Rekao je to predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pobjeda Rusije na svim poljima biće i pobjeda Republike Srpske, poručio je predsjednik Srpske iz Kazanja, nakon susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

– Veoma sam ponosan na činjenicu da sam razgovarao sa predsjednikom, poželio mu sve pobjede koje može da ostvari i rekao da sve Putinove pobjede i pobjede Rusije su i naše pobjede. Mi vjerujemo da je Rusija na pravoj strani slobode naroda, ljudi i država. Predsjednik Putin u tom smislu ostvaruje važnu misiju ovog vremena – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je Rusija bila primorana da brani svoj narod i da je zbog toga započela Specijalnu vojnu operaciju. Dodao je i da se Evropa, pod uticajem SAD, prevarila zbog stajanja na stranu ukrajinskog režima.

Evropske zemlje, kako je naveo, postale su svjesne koliko su energetski zavisne od Rusije, što se vidi i po smanjenom obimu proizvodnje i recesiji koja je uzdrmala EU.

– Zapad je u kolektivnoj histeriji i traži da se svi u regionu priključe njihovim sankcijama. Republika Srpska, kao ni Srbija to nisu učinile i mi ostajemo izloženi gotovo svakodnevnim pritiscima – naveo je Dodik.

On je istakao koliko je Republika Srpska ponosna na svoju saradnju i sa Srbijom i Mađarskom.

– Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, ona je potpisala Opšti okvirni sporazum i Srbija je odgovorna za Republiku Srpsku – rekao je Dodik, ukazujući da je Zapad pokušao da odvoji Srbiju od Srpske, ali da je to praktično nemoguće.

Uzimajući kao primjer ujedinjenje dvije Njemačke, Dodik je rekao da vjeruje da će tako jednog dana doći do ujedinjenja srpskog naroda sa dvije strane Drine i da je to sasvim logičan sljed događaja, iako Zapad to pravo pokušava da ospori manjim narodima.

Takođe, saradnja sa mađarskom i premijerom Viktorom Orbanom je značajna, a Dodik ga vidi kao suverenog lidera.

– Orban je jedan od najjačih savremenih lidera u Evropi, on ima svoju politiku za razliku od drugih zapadnjaka koji prate tuđu politiku – ukazao je Dodik, naglašavajući da ni Emanuel Makron, ni Olaf Šolc nemaju svoju, već slijede “tuđu” politiku, dodajući:

Pročitajte još

– Njegova politika je očuvati državu, očuvati narod, očuvati suverenost i očuvati slobodu. U tom pogledu on poštuje takve vrijednosti za druge.

Republika Srpska i njeno rukovodstvo, kako je Dodik istakao, poštuje iste vrijednosti i za njih se bori kao i Viktor Orban, zbog čega su se razumjeli, a kasnije postali saradnici i prijatelji.

– Јa mislim da je budućnost EU u onome što promoviše Viktor Orban, u onome što on misli da treba da bude Evropska unija, ili je neće biti. Sigurno je neće biti pod patronatom samo jedne zemlje koja se zove Njemačka – ukazao je Dodik, iz isticanja da za liderstvo u EU treba prvo imati moćnog lidera kakvog Njemačka nema, kao što je nekada bila Merkelova.

Međutim, sankcije Zapada Rusiji otežavaju saradnju Republici Srbiji, ali i poslovanju Ruskih firmi.

Dodik je najavio da će se u narednom periodu pozabaviti time kako da olakša poslovanje ruskih firmi.

Rusija je, ipak, kao veliki prijatelj Republike Srpske nastavila povoljan gasni sporazum sa Srpskom, što je Dodik istakao kao veoma značajno, prenosi RTRS.

Predsjednik Srpske nije krio zadovoljstvo, ali i zahvalnost Vladimiru Putinu na prijemu, kao i podršci koju Rusija pruža Spskoj od Dejtona do danas.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu