Svijet

(VIDEO) EMOTIVAN SUSRET Emili Hend u zarobljeništvu napunila 9 godina, a njena porodica je 50 dana strahovala od najgoreg

Emili Hend napunila je devet godina 17. novembra kao talac u Gazi, a sada se konačno ujedinila sa svojim ocem, koji je isprva vjerovao da je ubijena u razornom Hamasovom napadu na južni Izrael prošlog mjeseca.

Otac grli kćerku
FOTO: AVIVA KLOMPAS/TWITTER/SCREENSHOT

Emili je vraćena u drugoj grupi talaca koje je oslobodio Hamas. Objavljen je i snimak trenutka kad je vraćena ocu.

Oslobađanje je dio sporazuma s Izraelom u kojem je posredovao Katar. Emili na fotografijama i snimkama djeluje da je dobrog zdravlja.

“Ne možemo pronaći riječi”

Devetogodišnja djevojčica kćerka je irske doseljenice u Izrael, koja je umrla od raka dok je Emili imala dvije godine. Porodica djevojčice opisala je mješavinu svojih osjećanja.

Ne možemo pronaći riječi kojima bismo opisali naše emocije nakon 50 izazovnih i komplikovanih dana. Presrećni smo što ponovo grlimo Emili, ali u isto vrijeme se sjećamo svih talaca koji tek treba da se vrate – rekla je njena porodica.

Govoreći za Miror uoči dugo očekivanog oslobađanja svoje kćerke, Tomas Hend sa olakšanjem je rekao:

– Predugo smo čekali ovaj trenutak. Svaki dan je bio duga i bolna živa noćna mora… moja Emili se konačno vraća kući, slomljena, ali u jednom komadu.

Otac vjerovao da je mrtva

Za Emili, koja je imala osam godina kada ju je oteo Hamas, isprva se vjerovalo da su je ubili teroristi. Njen otac Tomas Hand rekao je za CBS Njuz dva dana prije rođendana svoje kćeri kako je tužno to što ona neće znati ni koji je dan.

– Neće znati je li noć ili dan, neće, iako joj je rođendan – kazao je otac.

Rekao je i da je njegova djevojčica prespavala kod prijatelja u kibucu Be'eri kada se masakr dogodio.

Pročitajte još

Izrael je objavio da je više od 100 ljudi ubijeno samo u toj zajednici, među više od 1.200 koji su ubijeni u napadu Hamasa.

Podsjetimo, Tomas je samo nekoliko dana nakon što mu je oteta kćerka, dobio vijest da mu je kćerka ubijena, nakon što su mu saopštili da je pronađeno tijelo malene Emili.

– Rekli su “Pronašli smo Emili. Ona je mrtva”, a ja sam samo rekao “da” i nasmiješio se, jer je to najbolja vijest o mogućnostima koje sam poznavao – rekao je Hend drhtavim glasom.

Ipak, vijest je demantovana nakon nekoliko dana, kada je utvrđeno da se Emili i dalje nalazi u zatočeništvu Hamasa, nakon što je 7. oktobra oteta iz Kibuca Beri, u inicijalnom napadu militantne grupe na Izrael, piše Blic.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu