Svijet

(VIDEO, FOTO) "CRNA OLUJA" POGODILA RUSIJU Snažno nevrijeme zahvatilo Moskvu, palo oko 16 centimetara snijega, očekuje se nastavak padavina

Snažna "crna snježna oluja" zahvatila je Moskvu, saopštili su meteorolozi.

(VIDEO, FOTO) "CRNA OLUJA" POGODILA RUSIJU Snažno nevrijeme zahvatilo Moskvu, palo oko 16 centimetara snijega, očekuje se nastavak padavina
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Snijeg je počeo da pada juče, ali se očekuje da će padati i sutra. Meteorolozi smatraju da će ovo vjerovatno biti najjače nevrijeme koja je pogodilo Rusiju u novembru.

Načelnik Hidrometeorološkog centra Rusije Roman Vilfand rekao je da je od sinoć na Moskvu palo oko 35 odsto mjesečnog prosjeka snijega.

Grad je praktično zagušen, a snježni nanosi su visine 16 centimetara.

Gradska uprava apelovala je na vozače da ostave vozila na parkinzima i prebace se na gradski transport. Najmanje osam letova je otkazano, a oko 40 drugih kasni na moskovskim aerodromima.

Na licu mjesta je oko 50 jedinica sa posebnom opremom za čišćenje puteva, zajedno sa oko 1.500 radnika.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da će se obimne padavine nastaviti i sutra cijeli dan i da će pasti još najmanje četiri centimetra snijega.

Pročitajte još

On je, takođe, upozorio na jak vjetar u Moskvi.

– Situacija se može dodatno pogoršati kada temperatura počne da raste jer će putevi biti klizavi – dodao je Sobjanin.

Meteorolozi kažu da fenomen “crne snježne oluje”, koja je česta na ruskom dalekom sjeveru zemlje, nastaje kada pahulje lete gotovo paralelno sa površinom zemlje zbog čega se smanjuje vidljivost na oko 100 metara, prenosi RTRS.

Oluja ovog tipa krajem jeseni zadnji put je pogodila Rusiju 1977. godine.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu