Društvo

(VIDEO, FOTO) "Dan spasenja, slave i radosti" Patrijarh Porfirije poslao snažne poruke sa Spasovdanske liturgije

Patrijarh srpski Porfirije rekao je danas na svečanoj Spasovdanskoj liturgiji u Hramu Svetog Save u Beogradu da je danas dan spasenja, slave i radosti i praznik našeg vječnog spasenja.

(VIDEO, FOTO) "Dan spasenja, slave i radosti" Patrijarh Porfirije poslao snažne poruke sa Spasovdanske liturgije
FOTO: P. V. / RINGIER

 Događaj kada je spasitelj naš gospodin Isus Hrist jednom zasvagda premjestio našu vječnu otadžbinu sa zemlje na nebo i postavio ljudsku prirodu na presto sa desne strane Oca nebeskog na mjesto koje toj prirodi ljudskoj pripada rekao je Porfirije.

Dodao je da to znaju “i naši sveti Nemanjići”, koji su najveće svetinje i zadužbine posvetili upravo Spasovdanu.

– Dobro nam došao sveti naš Oče Јustine, dobro nam došao u naš i tvoj grad, u ovaj veliki praznični dan.Svi se mi neizmjerno radujemo – rekao je Porfirije.

Današnja vremena, dodao je, nisu ništa manje komplikovana nego ona u kojima je on živio.

– I danas tvoja blagovest, riječ jednako ima snagu i značaj i na isti način kao nekada zvuči i danas, i jednako je lijek na ranu ljudsku žednu istine, pravde i Boga – rekao je Porfirije.

Da bismo se oduprli svim iskušenjima na planu ličnom i narodnom, rekao je Porfirije, boreći se za egzistenciju i sigurnost, bezbjednost i napredak, za svako naše dobro moramo voditi borbu prije svega i iznad svega na duhovnom planu.

– Stoga nam je Bog dao na ovaj dan da se saberemo ovde, oko Јustina i da svi zajedno zatražimo njegove tople molitve – rekao je Patrijarh Porfirije.

Pročitajte još

Poslije besjede patrijarha Porfirija služen je akatist za prepodobnog Јustina Ćelijskog, čime je završena Spasovdanska liturgija.

Svečana Spasovdanska litija sa kivotom sa svetim moštima Prepodobnog Јustina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Znamenje, koju je predvodio patrijarh srpski Porfirije u pratnji arhijereja, počela je ispred Vaznesenjske crkve, a zatim je išla ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Trga Slavija, gdje je patrijarh Porfirije pročitao sveto Јevanđelje i osveštao prestoničke ulice.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Slavska litija je zatim, preko Bulevara oslobođenja došla do Hrama Svetog Save.

Časni krst na litiji nosio je najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente.

U litiji su učestvovali i predstavnici državnih i gradskih vlasti, na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem i predsednikom Privremenog organa Beograda Aleksandrom Šapićem, više stotina sveštenika, članova svih beogradskih crkvenih horova i kulturno-umetničkih društava, raznih rodova Vojske Srbije i policije, kao i brojni građani, prenosi RTRS.

Slaveći Spasovdan, Beograd čuva spomen na dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a to je i slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu