Politika

"Sprečava se potencijalno manipulisanje" Crna Gora će predati 2 AMANDMANA na rezoluciju o Srebrenici

Crna Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na njemačku rezoluciju o Srebrenici kojima je predviđeno da je krivica za dešavanja u Srebrenici individualna, a insistira se i na striktnom poštovanju Dejtona.

"Sprečava se potencijalno manipulisanje" Crna Gora će predati 2 AMANDMANA na rezoluciju o Srebrenici
FOTO: BORIS PEJOVIC/EPA

Prvi amandman glasi “ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini”, a drugi je da potvrđuju nepovredivost Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u svim njegovim odredbama, rečeno je Radio-televiziji Crne Gore nezvanično iz Vlade.

Iz Vlade ističu da se ovim amandmanima sprečava svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu BiH, što je garantovano Dejtonskim sporazumom s obzirom na to da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmjerene protiv Srpske.

Pročitajte još

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da donošenje tog dokumenta ima dva cilja – da se traži ratna odšteta od Srbije, kao i da se izvrši revizija postupka protiv već donesene presude Međunarodnog suda u Hagu.

Istakao je da će se odluka donositi preglasavanjem, ali i da će otvoriti “Pandorinu kutiju” i omogućiti pokretanje mnogih inicijativa za donošenje rezolucija o genocidu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu