Svijet

(VIDEO, FOTO) Francuska na nogama zbog “Muve”: U filmskom bjekstvu zatvorenika UBIJENA 2 POLICAJCA, ima i ranjenih, oglasio se Makron

Na stotine francuskih žandarma poslato je u region Normandiju kako bi se uključili u potragu za odbjeglim zatvorenikom Muhamedom Amrom zvanim "Muva".

U Francuskoj ubijena 2 policajca
FOTO: EDOUARD VARIN/TWITER/SCREENSHOT

On je juče pobjegao iz policijskog kombija kada su njegovi saradnici naletjeli na to vozilo svojim automobilom i u pucnjavi koja je uslijedila ubili dva policajca iz “Muvine” pratnje, a trojicu ranili.

Prepad se desio juče ujutru na naplatnoj rampi u Inkarviju u departmanu Eur na sjeveru Francuske.Zatvorenik je trebalo da bude prebačen iz grada Ruen u Evro u Normandiji.

Francuski list Parizijen je nakon filmskog bjekstva “Muve” objavio da je odbjegli robijaš bio osuđen zbog provalničke krađe, a da se u zatvoru bio i zbog pokušaja ubistva.

Već ranije pokušao bjekstvo

Potom su francuski mediji prenijeli da je “Muva” ranije ove nedjelje već pokušao bjekstvo iz zatvorske ćelije tako što je počeo da sječe rešetke, ali je otkriven.

To je saopštila Lor Boko, državna tužiteljka nadležna za područje Pariza, koja je kazala da je “Muva” osuđivan ukupno 13 puta, a prvi put je to bilo 2009. kada je imao samo 15 godina.

Ona je navela da je “Muva” povezan sa bandom iz Marseja, grada na jugu Francuske, za koji BBC navodi da je u posljednje vrijeme pogođen talasom nasilja bandi koje trguju drogom.

Boko je rekla da iako 30-godišnji zatvorenik nije bio pod “najvećim nadzorom”, ali da je za njegovo prebacivanje u drugi grad ipak bila potrebna “pratnja trećeg stepena”.

Žeral Darmanen, ministar unutrašnjih poslova Francuske, kazao je da su “aktivirana sva sredstva za pronalaženje tih kriminalaca”, misleći na “Muvu” i njegove saradnike koji su ga oslobodili.

Navodi se da je u potragu uključeno oko 200 žandarma i da se vrše provjere automobila na ključnim lokacijama, prenosi Index.

Erik Dipon-Moreti, francuski ministar pravosuđa, rekao je da je jedan od ubijenih policajaca “ostavio iza sebe ženu i dvoje djece”, dok je drugi policajac, star 34 godine, imao suprugu koja je u petom mjesecu trudnoće.

Po riječima ministra “Muva” i oni koji su ga oslobodili biće kažnjeni “na način koji je odgovarajući ovom zločinu”.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je kazao da se “čini sve da se pronađu ti počinioci (zločina)”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu