Društvo

(VIDEO, FOTO) I DALJE MISTERIJA Slučaj vršnjačkog nasilja u Tuzli još nije rasvijetljen, škola tvrdi da mediji nisu imali tačne informacije

Dok se godinama vode borbe i prepucavanja oko vlasti, dolaskom novih vlada smjenjuju i direktori škola, na najvažnijem polju, zaštiti djece, sistem je zakazao.

(VIDEO, FOTO) I DALJE MISTERIJA Slučaj vršnjačkog nasilja u Tuzli još nije rasvijetljen, škola tvrdi da mediji nisu imali tačne informacije
FOTO: PJCROSS/SHUTTERSTOCK

Međutim, koliku odgovornost u svemu snose društvo i roditelji?

Nedavni slučaj u Srednjoj mašinskoj školi u Tuzli još je misterija. Učenik se sa povredama javio ljekaru, što je za BHRT potvrđeno i iz Uprave policije.

-Upravi policije je prijavljeno od strane Doma zdravlja Tuzla da se u navedenu instituciju zbog povreda javio maloljetni učenik Srednje mašinske škole u Tuzli. S tim u vezi, policijski službenici preuzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja uzroka povređivanja učenika kao i svih okolnosti vezano za navedeno – navedeno je.

BHRT je kontaktirao i školu. Dobili su kratak odgovor u kojem se navodi da mediji nisu imali tačne informacije.

Škola je došla do potpunih i tačnih saznanja o događaju od protekle sedmice i u skladu s tim preduzima odgovarajuće mjere – kažu u Srednjoj mašinskoj školi.

Tačne informacije i dalje nisu prezentovane i javnost ostaje uskraćena za odgovore. Zašto? Dok o zakazivanju sistema svjedočimo svakodnevno, postavlja se pitanje i šta je sa porodicom, društvom? Koliko mogu uticati na prevenciju vršnjačkog nasilja? Radionice “Ženske vizije” sa djecom ukazuju na brojne nedostatke.

FOTO: BHRT/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: BHRT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Djeca se žale da niko nema za njih vremena. Roditelji nemaju vremena jer se bore za goli opstanak, u školi više pedagozi nemaju vremena za njih, jer su pedagozi postali zamjenici direktora, bave se administracijom, nastavnici su takođe opterećeni tim nekim protokolarnim, administrativnim poslovima – kaže Amela Hajvaz, predsjednica Udruženja “Ženska vizija”, Tuzla.

“Djeca odgovore traže na internetu”

Zbog nedostatka pažnje, djeca odgovore traže na internetu, na kojem je dostupan sadržaj koji može izazvati nasilničko ponašanje, zavisnost, ostaviti nesagledive posljedice, upozoravaju stručnjaci. Tu je i sve češće zapostavljanje obaveza.

Blago je reći da sam šokirana saznanjem da djeca sad čak nemaju ni obavezu da zapamte šta im je za zadaću, jer postoje Viber grupe u kojima mame prate šta je djeci za zadaću. Djeca apsolutno nemaju nikakve odgovornosti. Roditelji stvaraju jednu zavisničku strukturu – kaže sihoterapeutkinja Vahida Djedović.

-Vi ne biste vjerovali koliko srednjoškolaca bude u situaciji kada ima suicidalne misli. To je alarm koji zvoni svima nama žestoko nad glavom – kaže ona.

Djedović rješenje vidi u promjeni obrazovnog sistema, prije svega, uvođenje izučavanja o emocijama.

Stručnjaci apeluju na roditelje, staratelje, nastavno osoblje, predstavnike svih relevantnih institucija – reagujte na vrijeme, jer odgovornost je na svima!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije