Politika

(VIDEO, FOTO) Ima li Dodik problem s ambasadorima ili sa SAD: Od Amerike kao „neprijatelja“ Srpske do ličnih "budalaština"

Od izjave da su SAD neprijatelj Republike Srpske do poruke da SAD još mogu da sačuvaju ugled, ako povuku ambasadora u BiH, Majkla Marfija.

(VIDEO, FOTO) Ima li Dodik problem s ambasadorima ili sa SAD: Od Amerike kao „neprijatelja“ Srpske do ličnih "budalaština"
FOTO: SRNA

U tom rasponu su se, proteklih petnaestak dana, kretale izjave predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, o Americi i njihovom predstavniku u BiH.

Njegovi verbalni okršaji sa ambasadorima SAD intenzivno su počeli još kada je u Sarajevu bio Patrik Mun, koji je javno rekao da sa Dodikom ni jedan dogovor ne važi, jer ga se, navodno, ne drži.

Nastavljeni su i kada je došla Morin Kormak, kojoj Dodik, na jednoj od godišnjica genocida u Jasenovcu, čak nije želio ni da pruži ruku, proglašavajući je nepoželjnom u Srpskoj.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Dolaksom Marfija, jedan kratak period je postojao optimizam i nada da će da bude drugačije. Međutim, trenutni odnos Dodik i američkog diplomate je sve samo ne diplomatski. Čak je Vlada RS zauzela zvaničan stav da se prekidaju svi kontakti sa američkim i britanskim ambasadorom u BiH.

-Još nije kasno da Sjedinjene Države sačuvaju ugled svjetske sile u očima ljudi koji ovdje žive, ali da bi se to desilo najprije američki ambasador u BiH Majkl Marfi mora kući – poručio je Dodik, komentarišući veoma kritičko saopštenje Marfija objavljeno na sajtu Ambasade SAD u BiH.

-Nekada je sve stajalo u jedan tvit. Danas Marfi mora da ispiše ponjavu budalaština da bi otišao zadovoljan na spavanje. Ovo današnje neobično podsjeća na rukopis opozicije u Republici Srpskoj. Ranije su Marfijeva pisanija ličila na saopštenja SDA. Ali ni onda ni sada nisu imala veze s realnošću. Usuđujem se reći, ni s pameću – naveo je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Podsjećamo, u javnosti je odjeknuo njegov stav od 13. oktobra kada je naopisao: „Naravno da Marfi laže, on je neprijatelj Republike Srpske, a samim tim naš neprijatelj su i SAD“.

Da li Dodik ima politički problem sa ambasadorom (ambasadorima) SAD u BiH ili sa SAD kao državom, odnosno njihovom administracijom, koja je njemu i porodici uvela sankcije? Može li se ambasador ponašati samostalno u odnosu na centralu?

Srđan Perišić, profesor gepolitike, smatra da može.

-Može. Svi ambasadori imaju definisanu politiku Vašingtona. S druge strane, imaju definisane diplomatske protokole. Tu politiku treba da ubace u diplomatske procedure i komunikacije. Ako on izađe iz toga, iz diplomatskih aršina, on je sam odlučio. Nije njemu niko naredio da bude bezobrazan. To je formalni način da ga njegovo Ministarstvo spoljnih poslova povuče, ako izađe iz tih diplomatskih aršina. U suštini, vjerovano njega niko u Vašingonu neće maltretirati zbog toga. Diplomatija je u velikoj mjeri formalna stvar. Dodik podsjeća Vašington da je on izašao iz tih formalnih diplomatskih aršina – kaže Perišić za Srpskainfo.

Srđan perišić
FOTO: SRNA

On podsjeća da je predsjednik RS nedavno objavio da su SAD neprijatelj Srpske, što znači da ambasadora ne izdvaja iz te priče.

-Ali, ovaj ambasador je otišao dalje nego bilo koji drugi američki ambasador u okruženju. Ne samo da se miješa u unutrašnju politiku u BiH i u RS, nego savjetuje građane RS ko valja na političkoj sceni, ko ne valja. To ne rade čak ni po afričkim zemljama, koje su „friško“ izašle iz kolonijalnog statusa. Zbog toga Dodik potencira ponašanje ambasadora i to da SAD spasavaju obraz – objašnjava Perišić.

Izjavu Marfija da Dodik „radi na štetu građana RS“ smatra kršenjem svih diplomatskih protokola.

-U prevodu na obični jezik, to je nekulturno ponašanje. Marfi je stvarno otišao najdalje. Čak je u prethodnom periodu Vašington povlačio ambasadore koji se direktno obraćaju, koji direktno podržavaju jedne političare, a druge osuđuju – podsjeća Perišić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu