Svijet

(VIDEO, FOTO) Jeziv snimak iz stanice: Policajci ISPITIVALI I MUČILI muškarca 17 sati, on priznao ubistvo koje nije počinio

Grad u Kaliforniji će morati da isplati 900.000 dolara muškarcu koji je bio podvrgnut 17-časovnom policijskom ispitivanju tokom kojeg su ga policajci pritiskali da lažno prizna ubistvo svog oca, koji je bio živ.

ispitivanje Tomasa Pereza
FOTO: @CHUDUNNO_ME/X/SCREENSHOT

Slučaj iznuđenog lažnog priznanja izazvao je gnijev širom svijeta. Snimci ispitivanja prikazuju Pereza koji se muči, čupa kosu, i hvata se za glavu zbog prijetnji policajaca. Policajci su doveli i njegovog psa i rekli da će životinju morati da ubiju ako ne prizna ubistvo.

Incident je počeo uveče 7. avgusta 2018. kada je Perezov otac​​, Tomas Perez stariji, sa kojim je živio, napustio kuću sa njihovim psom. Pas se sam vratio nekoliko minuta kasnije, ali Tomas nije. Sutradan je njegov sin pozvao policiju i prijavio nestanak.

Policajka Joana Pinja, prijavila je ponašanje Pereza ​​mlađeg kao “sumnjivo”, tvrdeći da je izgledao “rastreseno i da nije zabrinut zbog nestanka svog oca”. Ona i njen nadzornik otišli ​​su u Perezovu kuću, a zatim ga odveli u policijsku stanicu na ispitivanje. Policija je potom pretražila njegovu kuću, gdje je tvrdila da je pronašla “vidljive mrlje od krvi” i da je policijski pas nanjušio prisustvo leša.

Džeri Stiring, advokat Pereza ​​mlađeg, rekao je da u kući nije bilo krvi. On je dao fotografiju koju je policija dostavila kao dokaz, a na kojoj se vidi mala mrlja koja se ne može dešifrovati. Perez mlađi sjedio je satima na ispitivanju dok su policajci dobili dodatne naloge za pretres koji im omogućavaju pristup uređajima koje su zaplijenili. U jednom trenutku, dva policajca su izvela Pereza ​​iz stanice i odvezla ga na različite lokacije “navodno da bi istražili nestanak njegovog oca, napisao je sudija. Policajci su ga grdili, insistirajući da je ubio svog oca i da se toga ne sjeća, i govoreći mu da mu ne trebaju njegovi lijekovi dok je Perez molio za medicinsku pomoć. 

– Odvedi nas do tijela? – rekao je jedan policajac.

– Nećemo ići u bolnicu, jer vam to neće pomoć -dodao je drugi.

Pročitajte još

Policajci su se na kraju vratili u stanicu, gdje je Perez mlađi bio suočen sa daljim ispitivanjem, rekao je sudija. Video snimak ispitivanja prikazuje dva policajca koja su ga optužila za ubistvo dok je Perez bio uznemiren i plakao, rekao je sudija, koji je primijetio da je Perez “neispavan, mentalno bolestan i da nije uzimao svoje lijekove”. Policajci su u jednom trenutku doveli njegovog psa, a jedan od njih je rekao: “Desilo se… ubio si svog oca… Znaš da si ga ubio… Nisi iskren prema sebi. Kako možeš da sjediš tu i tvrdiš da se ništa nije dogodilo, a tvoj pas sjedi tamo i gleda u tebe, znajući da si ubio svog oca? Pogledaj svog psa. Ona zna.”

Tokom ispitivanja, Perez mlađi je počeo da čupa kosu, udara se i cijepa košulju, pri čemu su mu se policajci nasmijali i rekli mu da stresira svog psa, rezimirao je sudija. Na snimku se vidi kako u jednom trenutku leži na podu i drži svog psa. Na kraju, detektivi su lagali i rekli Perezu da je pronađeno tijelo njegovog oca, da je u mrtvačnici sa ubodnim tragovima. Perez je tada lažno priznao ubistvo i ostao sam u prostoriji, gdje se vidi kako pokušava da se objesi, prenosi Mondo.

Te noći, jedan od detektiva je dobio poziv od kćerke Pereza ​​starijeg, koja je potvrdila da je njen otac lociran i da je živ. Advokat Pereza ​​mlađeg, rekao je da je Perez stariji napustio njihov dom da posjeti prijatelja, zbog čega se nije vratio, i da je njegova kćerka obavijestila policiju da je bio na aerodromu na putu da je posjeti u sjevernoj Kaliforniji. Advokat je rekao da policija, međutim, nije obavijestila Pereza ​​mlađeg da je njegov otac živ i umjesto toga držala ga je u izolaciji u psihijatrijskom pritvoru tri dana dok je vjerovao da su mu i pas i otac ubijeni.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu