Politika

(VIDEO, FOTO) Moćna poruka patrijarha Porfirije povodom 9. januara "Ne tražimo od drugih da se odreknu sebe, samo hoćemo da zadržimo ono što je naše"

Ne tražimo od drugih da se odreknu sebe i onoga što je njihovo, ali ono što je naše, u svakom smislu te riječi, imamo pravo i hoćemo da zadržimo, umnožavajući ga, rekao je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

patrijarh Porfirije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Patrijarh je rekao da “danas i sutra slavimo Svetog Stefana, koji najbolje potvrđuje suštinu našeg opredjeljenja za mir”

Pročitajte još

– Mi ni do koga ne tražimo da slavi kako misli da treba da slavi, mi nikome, ako smo Hristovi, pravoslavni i svoji, nećemo i ne smijemo nametati svoj model života, ali u isto vrijeme ni po koju cijenu i ni na koji način ne možemo se odreći svoje slave, jer bi to značilo da se odričemo svoje vjere, sebe, onoga što je naše po pravdi ljudskoj i Božijoj – poručio je patrijarh.

patrijarh Porfirije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je pozdravio prisutne tradicionalnim pozdravom “Mir Božiji, Hristos se rodi”.

– Neka je srećna i blagoslovena slava i rođendan Republike Srpske i u to ime pozdravljam vas važećim duhovnim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi. Mir Božiji je ono za čim čezne svaki čovjek, a mi dobro znamo da je mir i mir Božiji ono za čim čezne naš narod. Ovaj pozdrav projavljuje naše suštinsko opredjeljenje, a to je da smo opredijeljeni za Hrista, istinu Božiju, pravdu i ljubav njegovu, da smo čitavim svojim bićem oduvijek opredijeljen za suštinski mir  – rekao je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije na svečanoj akademiji.

Patrijarh Porfirije je istakao da je mir sa svakim čovjekom, svim ljudima i narodima moguć samo kroz mir sa Bogom.

– Ako ne čeznemo i ne nastojimo da ostvarimo mir sa drugima i drugačijima, onda to otkriva da nismo u saglasju i miru s Bogom – rekao je patrijarh.

On je naglasio da moramo da budemo u miru sa sobom i između sebe, prenosi RTRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu