Svijet

(VIDEO, FOTO) "Pažljivo posmatramo šta se dešava oko nas, OVO NE TREBA SHVATITI OLAKO" Putin spreman da promijeni RUSKU NUKLEARNU DOKTRINU usred rata u Ukrajini

Predsjednik Rusije Vladimir Putin možda planira da promjeni nacionalnu nuklearnu doktrinu u jeku rata u Ukrajini.

Vladimir Putin
FOTO: ANTON VAGANOV / POOL/EPA

Prošle nedjelje je ruska državna agencija RIA novosti izvijestila da je Putin održao govor na nedavnom Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu i pomenuo rusku nuklearnu doktrinu, piše Njuzvik.

Ova doktrina je živi instrument, a mi pažljivo posmatramo šta se dešava u svijetu, oko nas, i ne isključujemo pravljenje nekih izmjena u ovoj doktrini – rekao je Putin, prema RIA novostima.

– Mislim da se takav slučaj nije pojavio – dodao je on.

“Ovo ne treba uzimati olako”

Prema “Al Džaziri”, Putin je takođe nedavno govorio sa nekoliko međunarodnih novinskih agencija i pomenuo rusku nuklearnu doktrinu.

Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu 7. juna.

vladimir putin
FOTO: VALENTINA PEVTSOVA/EPA

– Zapad iz nekog razloga vjeruje da Rusija nikada neće koristiti nuklearno oružje. Mi imamo nuklearnu doktrinu. Pogledajte šta piše. Ako nečiji postupci ugrožavaju naš suverenitet i teritorijalni integritet, smatramo da je moguće da upotrijebimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Ovo ne treba shvatiti olako, površno – rekao je on.

Doktrina dozvoljava Rusiji da upotrijebi nuklearno oružje ako druga zemlja upotrijebi nuklearno oružje protiv nje, ili ako je “ugroženo samo postojanje države”, navodi Al Džazira.

Otkako je Putin pokrenuo svoju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini 24. februara 2022, Sjedinjene Američke Države su nastavile da ukazuju podršku Kijevu. U aprilu je američki predsjednik Džo Bajden potpisao zakon o stranoj pomoći u Kongresu koji Ukrajini obezbjeđuje 60,8 milijardi dolara pomoći za borbu protiv ruske agresije.

Ranije u petak je visoka ruska zvaničnica i saveznica Putina Valentina Matvijenko takođe komentarisala moguću upotrebu nuklearnog oružja, navodi Njuzvik.

Lično ne smatram da smo tu (na ivici nuklearnog rata), ali trendovi nisu dobri – rekla je ona na marginama foruma, preneo je TASS.

Matvijenko je rekla da – sve dok postojanje Rusije nije ugroženo – Moskva “nikad neće upotrebiti nuklearno oružje”.

– Ako postoji stvarna prijetnja po postojanje naše države, ozbiljna prijetnja po našu bezbjednostii suverenitet, onda, naravno, upotrijebićemo čitav arsenal, sve sposobnosti koje imamo – dodala je ona.

“Bajdenova administracija mora da usvoji kompetitivniji pristup”

Takođe, prošli petak je “Semafor” izvijestio da je viši američki zvaničnik rekao da Bajdenova administracija mora da “usvoji ikompetitivniji pristup neširenju i kontroli oružja” i “napraviti određena prilagođavanja u našem stavu i sposobnostima”.

džo bajden predsjednik usa
FOTO: KEN CEDENO

“Njuzvik” navodi da je pokušao da dobije komentar i od američkog Stejt departmenta i ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Putin izgubio živce sa novinarima

Putin je u četvrtak odgovarao na pitanja međunarodnih novinara – i vidno izgubio živce kad ga je novinar pitao da li Rusija planira da napadne NATO.

– Jeste li poludjeli? Jeste li glupi kao ovaj sto? Ko je to izmislio?! To je glupost, razumjete li? To je gomila gluposti! – rekao je Putin na konferenciji za štampu na marginama foruma u Sankt Peterbergu.

Prema TASS, on je umanjio značaj pitanja o nuklearnim prijetnjama Rusije, koje Moskva upućuje još od invazije na Ukrajinu 2022. godine.

– Znate, oni stalno pokušavaju da nas optuže da mašemo nekim nuklearnim sabljama – rekao je Putin.

Obrativši se novinaru Rojtersa koji je pitao kada bi Rusija mogla da razmotri upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini, nastavio je: “Ali, jesam li ja postavio pitanje o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja? Ti si”.

– Ti mi sugerišeš ovu temu i poslije ćeš reći da ja mašem nuklearnim oružjem – rekao je on.

Tokom iste konferencije za štampu, Putin je takođe uspio da podsjeti da ruska nuklearna moć prevazilazi onu koja je korišćena protiv Japana u Drugom svjetskom ratu.

– Ovo je veoma ozbiljna tema. Sjedinjene Američke Države su jedina zemlja koja je koristila nuklearno oružje tokom Drugog svjetskog rata. (Eksplozivna snaga bombi korišćenih) u Hirošimi i Nagasakiju bila je 20 kilotona. Naše taktičko nuklearno oružje (ima eksplozivnu snagu od) 70-75 kilotona – rekao je Putin.

On je takođe upozorio da bi Rusija mogla da uzvrati ako vjeruje da su se zapadne zemlje direktno miješale u rat.

– Na kraju, ako vidimo da su se ove zemlje uključile u rat protiv nas, zadržavamo pravo da postupimo na isti način. To dovodi do ozbiljnih problema. Ako neko misli da je moguće snabdjeti ratnu zonu takvim oružjem da bi napao našu teritoriju i stvarao probleme za nas, zašto mi nemamo pravo da uradimo isto – rekao je Putin, prenosi Blic.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu