Društvo

(VIDEO, FOTO) "Potkopaće i moju kuću, SRUČIĆE SE U AMBIS" Protest mještana Bistrice zbog rudnika lignita u njihovom selu

Mještani Bistrice kod Prijedora danas su ponovo protestovali zbog iskopavanja lignita u njihovom selu.

Protest mještana u Bistrici
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Tvrde da su radovi nelegalni i da uništavaju njihova imanja i ugrožavaju elementarna ljudska prava, zagarantovana Ustavom Republike Srpske.

– Oni kopaju, potkopavaju imanja naših komšija, ne zaustavljaju se. Ali, ni mi se nećemo zaustaviti. Već smo tužili Republiku Srpsku, grad Prijedor i firmu “Drvo eksport”, koja vrši iskopavanja, a sad ćemo tužiti i Ministarstvo za prostornu uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS – kaže za Srpskainfo mještanin Zoran Ninić.

Podsjećamo, petoro mještana Bistrice je nedavno tužilo Republiku Srpsku, Grad Prijedor i preduzeće “Drvo eksport” u parničnom postupku, tereteći ih da su narušili njihova prava na zdravlje i, zdravu životnu sredinu, kao i pravo na dom i na dostojanstven život.

U toj tužbi su se pozvali direktno na Ustav Republike Srpske, koji građanima garantuje navedena prava.

Protest mještana u Bistrici
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
Protest mještana u Bistrici
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
Protest mještana u Bistrici
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Sada su presavili tabak da u upravnom sporu tuže nadležno ministarstvo, koje je nedavno donijelo rješenje kojim se “Drvo eksportu” dodjeljuje ekološka dozvola za odavno započete radove u selu Bistrica.

Kako narušavanje ljudskih prava izgleda u praksi najbolje znaju članovi porodice Zrnić. Imanje Radmile Zrnić, jedne onih koji su tužili Srpsku, urušava se iz dana u dan, jer ga potkopavaju bageri “Drvo eksporta”.

Pročitajte još

Radmila Zrnić kaže da je njena porodica tako već ostala bez dva duluma zemlje, koja su se srušila u provaliju, ali da se devastacija nastavlja.

Nedavno su objavljene potresne fotografije i video snimci, kojima je zabilježeno kako mještani sjede na obodu imanja Zrnićevih, gledaju bagere i čekaju da i oni propadnu u provaliju.

Zrnići nisu prodali svoj posjed kopačima uglja, a njihovo imanje se ne nalazi na eksploatacionom području.

Njihov prvi komšija i prezimenjak Nedeljko Zrnić zahvalan je Radmilinoj porodici koja, iz solidarnosti prema njemu, nije prodala svoju zemlju “Drvo eksportu”, ali strahuje da mu to neće pomoći.

– Moja je kuća iza njihovog imanja; kako je krenulo i nju će potkopati. Srušiće mi se kuća u ambis. Možda neće odmah, ali znate kako je to kad krene klizište, kad tad đavo dođe po svoje – kaže Nedjeljko za Srpskainfo.

Današnjem protestu pridružili su se i aktivisti Centra za životnu sredinu Banjaluka, koji još od prošle godine podržavaju Bistričane i pružaju im pravnu pomoć, kako bi oni zaštitili svoje selo i svoje domove.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije