Magazin

Viralna fotografija budućeg francuskog predsjednika Makrona (15) i Brižit je fotomontaža

Fotografija za koju tvrde da na njoj poziraju tada maloljetni Emanuel Makron, sada predsjednik Francuske, i Brižit Makron sa mužem zapravo je montirana.

Viralna fotografija budućeg francuskog predsjednika Makrona (15) i Brižit je fotomontaža
FOTO: STEPHANIE LECOCQ / POOL/EPA

Prvobitni tekst pod naslovom “(VIDEO, FOTO) Sada je svima postalo jasno kakav je to čudan odnos bio: Slika na kojoj Brižit pozira sa BIVŠIM MUŽEM i maloljetnikom Makronom dovela do erupcije uvreda” sajt Raskrinkavanje je ocijenio kao “prenošenje lažnih vijesti”.

Zbog toga smo ispravili netačnu verziju teksta u kojoj je napisano da su na viralnoj fotografiji, koja je kružila društvenim mrežama, 15-ogodišnji Makron i njegova nastavnica Brižit.

Inače, Emanuel Makron je svoju profesorku zaintrigirao dok je glumio u jednoj predstavi, a onda mu je pomogla u radu na jednom tekstu. Bilo je to početkom devedesetih godina, prenosi Žena Blic.

Makron se kao učenik više družio sa profesorima nego sa svojim vršnjacima, pa se dodatno zbližio sa Brižit. Njegovi roditelji veoma su burno reagovali na njihovu romansu pa su poručili budućoj prvoj dami Francuske da se kloni njihovog sina.

Ipak, njih dvoje su bili uporni u namjeri da svoju vezu održe i krunišu brakom, što se i desilo 2007. godine na istom mjestu gdje se 30 godina ranije udala za bivšeg supruga.

Vjenčanje je održano u sali u gradu Tuke, a Makron je gostima poručio:

– Svako do vas posvedočio je onome što smo proživjeli u posljednjih 13 godina. Vi ste to prihvatili. Vi ste nas učinili onim što danas jesmo, odnosno parom koji nije baš sasvim običan, ali parom koji postoji. Stoga sam želio da vam zahvalim što nas volite takve kakvi jesmo. Posebno želim da se zahvalim djeci Brižit, jer ako je ikome ovo moglo biti komplikovano, onda je to svakako bilo njima – izjavio je tada predsjednik Francuske.

Razlika u godinama, kao i kontroverza zbog okolnosti u kojima je počela njihova veza, jeste stvarna. Ipak, fotografija navodno nastala u periodu kada su se oni upoznali, na kojoj su Makron i Brižitin navodni bivši suprug, nije.

Naime, na originalnoj fotografiji ispred Brižit nije Emanuel Makron niti se pored nje nalazi njen tadašnji suprug, već profesor Klod Igo. O tome je 27. marta 2018. godine pisao odjel za provjeru činjenica francuskog medija Libération. Kako se u analizi ovog medija ističe, viralna fotografija zapravo je montaža dva kadra iz dokumentarnog filma “Emmanuel Macron, la stratégie du météore” (Emmanuel Macron, meteorska strategija), koji je emitovan 2016. na kanalu France 3. 

U kadru na kom se vide Brižit i muškarac pored nje, ispred Brižit je zapravo žena, a ne dječak, piše sajt Raskrinkavanje.

Fotografija lika dječaka takođe potiče iz istog filma, ali iz potpuno drugog kadra. Kako Libération navodi, ovaj lik vidljiv je u trenutku u dokumentarcu u kom glas u pozadini objašnjava da je Makronova baka “hranila svog unuka francuskom književnošću, učeći ga pjesmama Rene Šara kada je imao šest godina”. 

Na vjenčanju bili i roditelji koji su se protivili vezi

Na vjenčanju Makrona i Brižit bili su i njegovi rodietlji, koji od 1999. žive odvojeno, a koji su se razveli 2010. godine. Među zvanicama su se našli i brat i sestra navodi se u knjizi Mael Bren “Brižit Makron oslobođena”.

Najviše pažnje privuklo je pojavljivanje majke koja se na početku protivila vezi sina. U jednom momentu je čak i molila Brižit da ga ostavi, a Makronovi su danas primjer skladnog braka kojima razlika u godinama ne predstavlja, niti je ikad predstavljala problem u međusobnom odnosu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije