Banjaluka

(VIDEO, FOTO) "To je posljedica napora stanara" Opet radovi kod kina "Kozara", evo i zbog čega

Aktivizam i istrajnost građana u zahtjevima koji se tiču svakodnevnog života itekako mogu dati rezultate povoljne po njih, a o čemu se građani Banjaluke mogu uvjeriti na primjeru bivšeg kina "Kozara".

prolaz kod aleje Sv Save
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Sjećamo se da je, nakon što je srušen objekat nekadašnjeg kina u centru grada, postojala namjera građevinskog investitora da na toj lokaciji bude sagrađen neboder od 14 spratova. Njegova ili namjera više banjalučkih neimara dobila je zeleno svjetlo od gradskih vlasti uprkos protestima građana.

Prošlog ljeta su ipak ušle mašine, ali su građani, prije svega oni koji žive u zgradi uz samu lokaciju bivšeg kina, uložili sve napore da ospore predviđenu lokaciju.

Na kraju je Ustavni sud RS proglasio neustanim i nezakoniti regulacioni plan za spornu lokaciju, a poslije toga je gradonačelnik Draško Stanivuković saopštio da je na Skupštini Grada odlučeno da se tu gradi park.

Gradnja parka nije započeta, lokacija je i dalje ograđena, ali se opet na terenu desio pomak i to opet zahvaljujući upornosti stanara.

Prolaz koji je bio napravljen za izlazak kamiona na ulicu u Aleji Svetog Save je zatvorena, asfalt je uklonjen i postavljena je fizička barijera za vozila.

Osim toga, posađeno je nekoliko sadnica i jedan dio je ograđen.

prolaz kod aleje Sv Save
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
prolaz kod aleje Sv Save
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
prolaz kod aleje Sv Save
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
prolaz kod aleje Sv Save
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

To je posljedica naših napora – pisanja mnoštva podnesaka i žalbi, kao i usmenih urgencija i zahtjeva. Ovo je trebalo učiniti mnogo ranije, prolaz je nezakonito probijen! Inače, Grad Banjaluka je prije više mjeseci naložio tzv. investitoru da prolaz vrati u prvobitno stanje, ali mu se, navodno, nalog nije mogao uručiti. Mi nećemo odustati od zahtjeva da se sve vrati kako je i bilo, a to znači i živu ogradu – objašnjava za Srpskainfo Igor Popović, jedan od stanara.

Pročitajte još

Dodatno, na tom mjestu, kako navodi, se nalazi šaht (ili dva), ali nije primjetio da su ga otkopali/oslobodili.

– Kada je riječ o ogradi, ona je postavljena radi sanacije pločica ispred trgovine. Nisam vidio da su posadili sadnice, ali mi je drago – dodaje Popović.

Kaže da stanari nisu bili obaviješteni da će se ove aktivnosti desiti i da su se i oni iznenadili.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije