Svijet

(VIDEO, FOTO) "Zna da će mu Džo dati sve što želi" Putin bi radije Bajdena na čelu SAD, oglasio se Tramp

Bivši predsjednik Donald Tramp reagovao je na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je rekao da bi radije da pobjedi Džo Bajden nego Tramp jer je Bajden „iskusniji“ i „predvidljiviji“, što je kako misli Tramp - „veliki kompliment“.

Donald Tramp i Vladimir Putin
FOTO: ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN/EPA

Predsjednik Rusije Putin mi je upravo dao veliki komplijment. Upravo je rekao da bi mnogo radije imao Džoa Bajdena za predsjednika nego Trampa. Sada je to kompliment. Mnogi ljudi su rekli: „Oh, to je šteta.“ Ne, ne, to je dobra stvar. I naravno, on bi to rekao – rekao je Tramp na predizbornom skupu u Sjevernom Čarlstonu u Južnoj Karolini u srijedu.

Posljednji Trampov komentar dolazi odmah nakon što je nedavno na prethodnom mitingu u Južnoj Karolini rekao da će „ohrabriti“ Rusiju da „radi šta god hoće“ stranim saveznicima Sjedinjenih Država koji ne plaćaju svoj „ pravičan udio” finansiranja odbrane što je izazvalo brojne reakcije.

Pročitajte još

Trampov najnoviji komentar bio je odgovor na Putinove komentare tokom intervjua sa dopisnikom ruske državne televizije, u kojem je navodno rekao da vjeruje da bi reizbor Bajdena bio bolji izbor za interese Rusije – iako je dodao da će sarađivati sa bilo kojim američkim liderom.

– Bajden, on je iskusniji, predvidljiviji, on je političar stare garde – rekao je Putin prema prevodu intervjua Asošiejted presa.

– Ali radićemo sa svakim američkim liderom kome američki narod vjeruje.

Tramp je na mitingu u Sjevernom Čarlstonu rekao da bi Putin više volio Bajdenovu pobjedu jer je on lično stao na kraj interesima Rusije dok je bio predsjednik, posebno na izgradnji Sjevernog toka 2, kontroverznog njemačko-ruskog gasovoda, koji bi nosio prirodni gas iz Rusije u Evropu.

– Zaustavio sam Sjeverni tok 2 i (Bajden) ga je odobrio odmah nakon što sam otišao, tako da Putin zapravo nije moj obožavatelj – rekao je Tramp, govoreći o svojoj ulozi predsjednika u zaustavljanju izgradnje gasovoda uvođenjem sankcija i Bajdenovom naknadnom odustajanju od sankcija na gasovod, za koji su kritičari vjerovali da bi Rusiji dao energetsku dominaciju nad Evropom.

– On ne želi mene. On želi Bajdena jer će mu biti dato sve što želi, uključujući Ukrajinu. On će ostvariti svoj san da dobije Ukrajinu zbog Bajdena… Jedini predsjednik od posljednjih pet koji Rusiji nije dao ništa je predsjednik poznat kao Donald Džej Tramp – rekao je Tramp o odnosu Putina i Bajdena.

Tokom predizborne kampanje, Tramp je više puta govorio o dobrim odnosima sa Putinom, nazivajući ga „pametnim“ i tvrdeći da, da je ponovo izabran, tekućeg ukrajinsko-ruskog rata ne bi bilo.

Džo Bajden
FOTO: MICHAEL REYNOLDS / POOL/EPA

Ali Tramp je takođe nedavno podlegao sugerisanju da će „ohrabriti“ Rusiju da „radi šta god hoće“ sa saveznicima iz Sjevernoatlantskog saveza koji ne daju svoj „pravedan udeo“ za NATO – komentar za koji Trampovi saveznici kažu da je bio samo šala.

Tramp je, međutim, u Čarlstonu rekao da je ozbiljno mislio to što je rekao, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije