Politika

(VIDEO, FOTO)"To je bio izraz volje srpskog naroda" Patrijarh Porfirije na prijemu u Beogradu povodom Dana i Ustav Republike Srpske

Ustav Republike Srpske i Dan Republike Srpske su izraz volje srpskog naroda, rekao je patrijarh Porfirije u Beogradu tokom prijema povodom Dana i Ustava Republike Srpske.

(VIDEO, FOTO)"To je bio izraz volje srpskog naroda" Patrijarh Porfirije na prijemu u Beogradu povodom Dana i Ustav Republike Srpske
FOTO: P. V. / RINGIER

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je juče u Podgorici rekao da je SPC ključna za opstanak identiteta, ne samo Srba u Crnoj Gori, već i u Srbiji, ali i cijelom regionu gdje bitiše naš narod – podsjetio je patrijarh.

Ističe da ove riječi predsjednika Republike Srpske pokazuju da su Crkva i narod jedan identitet i jedna vjera.

– U Crkvi smo jedno tijelo, jedna porodica, jedan narod, jedan identitet. Proslavljajući Dan Republike Srpske treba da se prisjetimo ljeta Gospodnjeg 1207. godine u Studeničkom hramu, jer tada su udareni temelji ovoga što imamo danas. To je bio spasonosni putokaz kroz našu burnu istoriju, preko česatitog Kneza Lazara, i hljade vitezova koji su za krst časni i slobdu jurišali na Kosovu polju, pa sve do Јadovna, Јasenovca, Oluja i Kosova ovog današnjeg – istakao je patrijarh Porfirije, piše RTRS.

Podsjećamo, u Beogradu je večeras organizovan prijem povodom Dana Republike Srpske i dana kada je proglašen prvi Ustav Srpske.

Prijemu u Domu vojske Srbije prisustvuju Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednici skupština Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Vladimir Orlić.

Pročitajte još

Na prijemu, koji je počeo intoniranjem himi Srbije i Republike Srpske prisutni su i ministri u Vladi Srpske i Srbije, kao i šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović, koji je i domaćin prijema.

Svečanosti prisustvuju predstavnika diplomatskog kora, istaknutih ličnosti iz svijeta kulture, nauke, umjetnosti, privrede i sporta Srbije i Srpske, akademici, generali, naučnici, predstavnici zavičajnih udruženja i druge zvanice.

Prijem se održava u Domu vojske Srbije i deseti je po redu jubilarni prijem u Beogradu povodom obilježavanja dva značajna datuma.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije