Svijet

(VIDEO) Haos u Parizu nakon dolaska Makrona na sajam: Poljoprivrednici zviždali tražeći ostavku i uzvikivali psovke francuskom lideru, došlo do sukoba sa policijom

Francuski poljoprivrednici upali su na veliki pariski sajam poljoprivrede uoči planirane posjete predsjednika Emanuela Makrona protestujući zbog rasta troškova, birokratije i ekoloških regulativa.

sukob na sajmu u Parizu
FOTO: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

Okruženi desetinama policajaca poljoprivrednici su vikali i zviždali tražeći ostavku Makrona uzvikujući psovke i uvrede francuskom predsjedniku.

Kako piše lokalni BFMTV, nekoliko minuta nakon što je Emanuel Makron stigao na sajam, desetine demonstranata probilo je ogradu i ušlo u dio gdje se održava manifestacija.

Takođe, došlo je do okršaja između paora i policije. Nekoliko ljudi je uhapšeno.

Makron, koji je doručkovao sa liderima sindikata farmera, kasnije danas će prošetati sajmom.

Pročitajte još

On je otkazao debatu koju je želio da održi danas na sajmu sa poljoprivrednicima, prerađivačima hrane i prodavcima, nakon što su sindikati paora naveli da se neće pojaviti.

Poljoprivrednici protestuju širom Evrope, pozivajući na bolji prihod, manje birokratije i osuđujući nelojalnu konkurenciju u obliku jeftine ukrajinske robe koja se uvozi da bi se pomoglo u ratnim naporima Kijeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu