Digitalna Srpska

(VIDEO) NAJAVLJENI BROJNI NOVITETI Epl uvodi vještačku inteligenciju u svoje servise

Epl je tokom svoje konferencije za developere veliku pažnju posvetio implementaciji vještačke inteligencije u svoje servise.

(VIDEO) NAJAVLJENI BROJNI NOVITETI Epl uvodi vještačku inteligenciju u svoje servise
FOTO: ROBERTO NICKSON/PEXELS

Tokom WWDC konferencije, Epl je najavio brojne novitete koji nas očekuju do kraja godine. Velike promjene očekuju iOS 18 i macOS, a sve će biti prožeto vještačkom inteligencijom (AI) zahvaljujući novom “Epl Intelligence” sistemu.

Kompanija je otkrila svoje planove da implementira AI u svoje operativne sisteme. Ovaj novi generativni AI sistem, pod nazivom “Epl Intelligence”, će se pojaviti u iOS, iPad 18 i macOS Sequoia platformama u formi praktičnih alata koje većina ljudi može redovno da koristi.

Te AI funkcije uključuju nove alatke za pisanje, koje mogu da pomognu u akcijama kao što je prepravljanje, provjera teksta i sumiranje imejlova i drugih poruka, kreiranje originalnih emodžija i drugo. Korisnici dobijaju funkciju Gemoji, koja omogućava kreiranje jedinstvenih emodžija ukucavanjem opisa i zahtjeva koje korisnik želi.

Siri dobija AI podršku i dijelom može da bude pokretana velikim jezičkim modelima. Korisnik sada od Siri može da traži da obriše imejl ili da obradi fotografiju. Takođe virtuelni asistent će moći da sumira članke i veb stranice u Safariju, pa čak i da izvlači lične podatke iz fotografija ličnih dokumenata i da na osnovu njih popunjava onlajn formulare.

Pročitajte još

Epl je ukazao na važnost “ličnog konteksta” za Epl Intelligence, koji će omogućiti korišćenje prirodnog jezika za pretragu fotografija sa specifičnim sadržajem.

Kompanija takođe ističe da će se najveći dio Epl Intelligence akcija obavljati na uređajima, kako bi se obezbijedilo da sistem bude što što je moguće bezbjedniji. Za upite koji ne mogu da se izvrše lokalno, oni će se slati Epl centrima za obradu. Kreiran je i Private Cloud Compute – funkcija koja bi trebalo da koristi cloud za naprednije AI procesiranje.

U Epl Intelligence je integrisan ChatGPT kompanije OpenAI, čime se korisnicima omogućava da Eplu daju dozvolu da dijeli njihove upite sa ChatGPT-om kada to može da bude od pomoći.

ChatGPT će raditi i sa AI alatkama za pisanje, koje stižu na iOS i iPadOS 18 preko nove Compose funkcije.

ChatGPT integracija sa iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia platformama stiže kasnije tokom godine. Prema navodima, Epl u budućnosti želi da doda podršku i za druge AI modele, piše B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu