Svijet

(VIDEO) "NAJVEĆI POSLERATNI PROTEST" Njemačka u saobraćajnom kolapsu, blokirani autoputevi, bezbjednosne službe u strahu

Na drumovima Njemačke će danas biti, kako je najavljeno, na hiljade traktora i poljoprivrednika, a čak i državne službe zbog toga izražavaju zabrinutost i ovaj protest nazivaju najvećim u posleratnoj istoriji.

(VIDEO) "NAJVEĆI POSLERATNI PROTEST" Njemačka u saobraćajnom kolapsu, blokirani autoputevi, bezbjednosne službe u strahu
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Strahuje se da od ranog jutra gotovo neće biti dijela države koji će normalno funkcionisati.

Poljoprivrednici koji protestuju već su stigli u Berlin, a osim njih, protestuje i transportna industrija.

I Lajpcig pod blokadom

Protesti poljoprivrednika uticali su na brojne raskrsnice autoputeva u širem području Lajpciga. Policija je jutros prijavila nerede u Videmaru, Lajpcig-Nordu, Naunhofu, Grimi i Mučenu…

Oko 200 traktora i kamiona kod Branderbuške kapije

Oko 200 traktora i kamiona okupili su se kod Brandenburške kapije u srcu Berlina. Sa istoka bi više traktora i kamiona stiglo do mjesta mitinga preko Federalnog autoputa 1.

U Berlin dolaze i učesnici sa juga zemlje. Prema riječima portparolke, put će biti u pratnji policije.

Hoće da zatvore federalni autoput

Prema navodima policije, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, postoje poremećaji u saobraćaju izazvani protestima, a posebno između Gelderna i Alpa. Poljoprivrednici i vozači kamiona se trenutno sastaju svuda u pokrajini i žele da započnu spore konvoje.

Policija moli poljoprivrednike da ne ometaju zimske službe

Policija u Ludvigzburgu apelovala je na poljoprivrednike koji protestuju da ne ometaju zimske službe kako bi se putevi očistili i posipali.

Pročitajte još

– U okrugu Boblingen ima posebno mnogo traktora na autoputu. Vozila zimske službe tamo su ponekad otežana u radu – rekao je portparol policije.

Vozači iznervirani

U Ojtenu u u Donjoj Saksoniji blokiran je cijeli saobraćajni čvor, a rezultat je bio saobraćajni haos. Neki vozači su pokušali da izbjegnu poljoprivrednu mehanizaciju koristeći trotoare ili saobraćajna ostrva. Snalažljivi seljaci su se, sa svoje strane, traktorima sklonili sa puta i blokirali puteve.

Jedan vozač je bio toliko iznerviran da je jednostavno parkirao auto na putu na ivici raskrsnice i otišao do svog radnog mjesta.

Blokada za blokadom

U Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji, farmeri su blokirali ulaze na autoput sa stotinama traktora. Podržale su ih špedicije koje su protestovale zbog povećanja kamionskih putarina. U okrugu Klopenburg na sjeverozapadu Donje Saksonije, savezni autoput blokiralo je 40 vozila.

U Saksoniji, prema policiji, neki ulazi na autoput u oblasti Drezdena bili su neupotrebljivi.

Blokiran ulaz na autoput na A4

U videu na mreži Iks (bivši Tviter), podijeljeni su snimci kakva je situacija na izlazu sa autoputa Pulsnic (A4) u Saksoniji. Stotine farmera blokiraju – ništa više ne funkcioniše!

Zašto se protestuje

– Paori su otpočeli blokade zbog najavljenih rezova u njemačkom budžetu za poljoprivrednike. Tom odlukom vlade koja je donesena nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje, nastala je “rupa” od 17 milijardi evra za brojne subvencije. Situacija je dovoljno bila teška, a porezi na poljoprivredni dizel i vozila bili su posljednja kap koja je prelila čašu. Posljednjih godina samo smo postali robovi birokratije – poručio je poljoprivrednik i vođa sastanka Robert Ilihman.

Zabrinute i bezbjednosne službe

– Zbog moguće eskalacije ovih protesta poljoprivrednika i njihove radikalizacije zabrinute su i bezbjednosne službe. Ovo je opasno, trenutno smo zabrinuti da će protesti zaživjeti sami po sebi. Biće veoma masovni danas, vjerovatno najveći protest u posleratnoj istoriji – istakao je službenik državne bezbjednosti.

Staće skoro cijela Njemačka

Danas se gotovo u cijeloj Njemačkoj očekuje pravi saobraćajni kolaps, pogotovo jer će biti blokirani auto-putevi širom zemlje. Policija i vlasti očekuju ozbiljne prekide u saobraćaju. Ministarstvo saobraćaja Brandenburga, na primjer, strahuje od poremećaja u isporuci robe.

Iako je vlada semafora u Berlinu već u velikoj meri poništila svoje planirane rezove u poljoprivrednom sektoru, farmeri nisu zadovoljni. Samo u Saksoniji, poljoprivrednici koji protestuju žele da zatvore oko 95 odsto svih auto-puteva.

Okupljanje nezadovoljnih paora počelo je još sinoć u Berlinu, Emslandu, Saksoniji.

Na nekim snimcima, vidi se kako policija pokušava da vozilima blokira put traktora, ali ovi skreću sa puta, i točkovima prečnika skoro dva metra lako preko njiva i kanala zaobilaze policijske blokade.

Protesti “tinjali” prošle nedjelje

Podsjećamo, grupa poljoprivrednika je svojim vozilima u četvrtak prošle nedjelje poslijepodne blokirala pristanište trajekta u Šluetsielu na Sjevernom moru nakon čega se trajekt na kojem se nalazio savezni ministar privrede Habek (Zeleni) morao vratiti na ostrvo Halig Hoge na kojem je ministar proveo praznike, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu