Politika

(VIDEO) "Napravljen je ozbiljan napredak" Dodik nakon sastanka u Mostaru poručuje da očekuje konkretan datum otvaranja pregovora sa EU

U proteklom periodu uradili smo dosta toga na putu ka EU i zato očekujemo konkretan datum otvaranja pregovora, rekao je predsjednik SNSD Milorad Dodik nakon sastanka u Mostaru.

Milorad Dodik
FOTO: FENA/BRANKA SOLDO

Podsjetio je da je riješen problem FRONTEKS.

– Podvlačimo sva trojica, vjerujem, kako smo to i ranije imali, da bez datuma o pregovorima, da to ništa ne znači i da bi da osjećali da smo zaobiđeni i prevareni ako ne bude tačan datum za pregovore za BiH. I to je dio onoga što smo mi dogovorili – rekao je Dodik.

On ističe kako svi učesnici današnjeg sastana vjeruju da mogu u narednih 7-10 dana riješiti još nekoliko pitanja.

Ostao je, ističe Dodik, okvir od nekoliko zakona koji se napominju, zakon o Sudu, zakon o sprečavanju sukoba interesa i Izborni zakon.

– I naravno zakon o izboru ustanih sudija u Sudu BiH, koji smo rekli da ćemo rješavati odmah nakon marta, znači u aprilu mjesecu. To je jedan konsenzus koji imamo ovdje. Idemo ka tome da 21. marta dobijemo datum pregovora sa EU. Ako ne bude tako, to znači da smo prevareni – jasan je Dodik.

Podsjetio je Republika Srpska ostaje jasna po pitanju da direktno bira svog člana Predsjedništv BiH.

Ali, podržavamo i inicijativu stranaka sa hrvatskim predzankom da se nađe rješenje. Radne grupe će i dalje raditi, i čim se nešto usaglasi slaće se u Savjet ministara da se to ozvaniči – naveo je Dodik.

Istaako je da budžet usaglašen i to više niko ne spori.

– Ovo se ne može nazvati neuspjehom, napravljen je ozbiljan napredak – rekao je Dodik.

Pročitajte još

Ponovio je da će Srpska, ako bi Kristijan Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, slučajno “nametnuo” bilo šta,i istog sekunda izašla iz ove priče i donijela svoje zakone.

– To znači da bi Šmit srušio evropski put BiH – jasan je Dodik, piše RTRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije