Društvo

(VIDEO) "Ne znam gdje ću u srednju školu, Prijedor je daleko" Krstina preskočila razred i stekla Vukovu diplomu, a sad je u problemu

Mlada Krstina Čulić iz Novog Grada ponosi se svojom Vukovom diplomom i odličnim ocjenama, a za razliku od svojih vršnjaka, ona je osnovno školovanje savladala ranije, te devetogodišnju školu završila za osam godina.

Krstina Čulić
FOTO: RTRS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Jedina je u istoriji svoje škole, kojoj je to pošlo za rukom.

Krstina kaže da su se tokom školovanja mijenjala i njena interesovanja: prvo je htjela da budem pedijatar, zatim veterinar jer mnogo voli životinje, a sad bi htjela da upiše “nešto vezano za hemiju”.

Ali, problem je što u Novom Gradu nema srednje škole koja bi ispunila moje želje. Da idem u Prijedor kao veći grad, to je teško, daleko je. Nemam povezane autobusne linije pošto živim 20 kilometara od Novog Grada. Do Prijedora imam još 30 kilometara, tako da, iako imam još nekoliko dana do upisa još razmišljam šta da upišem – priča Krstina.

Dodaje da je za nju bila velika promjena kad je iz male područne škole kod učiteljice prešla u grad i dobila nastavnike.

Još tada se pročula u medijima.

-Nakon nekog vremena sam se prilagodila, nije bilo nekih većih problema i svi drugari su me prihvatili. Polagala sam ispite iz svih predmeta koji su bili u petom razredu, a to mi nije bilo teško jer sam se za te ispite spremala kroz čitavu školsku godinu. Od predmeta najviše volim hemiju i biologiju, ali i matematiku. U slobodno vrijeme volim da listam enciklopedije i da ih istražujem. Najviše mi se dopadaju knjige o prirodi i neki avanturistički romani – kaže Krstina.

Dodaje da je ponosna na Vukovu diplomu, jer, kako kaže, ta diploma predstavlja sav trud koji je uložila u ovih osam godina svog školovanja.

Ponosna mama vjeruje u nju

Martina Čulić, majka ove talentovane djevojčice, kaže da prvo nije ozbiljno shvatila prijedlog učiteljice da Krstina “preskoči” jedan razred.

– Međutim, učiteljica je bila uporna i odlučili smo da pokušamo. Krstina je vrijedno i pametno dijete i nije bilo problema. Brinulo me samo da li će to za nju biti preveliki pritisak, ali sve je bilo u redu – kaže ponosna majka.

Ističe da je Kristina odmalena pokazivala izvjesnu dozu ozbiljnosti, koja se vremenom samo nadograđivala.

-Ona je slobodna da izabere šta voli i zaradila je naše potpuno povjerenje da će izabrati ono što je najbolje za nju. Mi kao porodica ćemo joj biti podrška koliko god to bude u našoj mogućnosti, a vjerujem da ima svijetlu budućnost – kaže mama Martina.

Stručnjaci “preskakanje razreda” i uopšte “ubrzano” školovanje nazivaju akceleracija, a upravo je Krstina prva učenica kojoj je to pošlo za rukom u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Novom Gradu, što je potvrdila direktorica škole Milana Todić, pišu Nezavisne novine.

“Kao djevojčica iz ruskih bajki”

-Krstina je upisala prvi razred OŠ “Sveti Sava” Novi Grad, u područnom odjeljenju Velika Rujiška, i već tad sa vidjelo da se radi o darovitoj djevojčici. Osim što su za nju elementarno opismenjavanje i formiranje pojma broj bili uveliko savladani i usvojeni, Krstina je već tada posjedovala široku opštu informisanost i raznolika znanja, a istovremeno je bila razigrana djevojčica. Nama je svojom raskošnom ljepotom i vedrinom ličila na djevojčice iz ruskih bajki – priča direktorica.

Krstina Čulić
FOTO: RTRS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ističe da je Krstina iskazivala izuzetan dar ka muzici i likovnoj umjetnosti.

-Kako smo bili u jednom malom područnom odjeljenju, od svega 12 učenika, Krstina je svojim pjevanjem, glumom i recitovanjem unosila raskoš u školske priredbe – priča Todićeva kroz osmijeh i dodaje da se učenik kao ona ne viđa često.

Podsjeća da je Kristina, nakon završenog četvrtog razreda polagala ispit i nakon uspješno položenog ispita krenula u šesti razred.

Sve to se dešavalo uz preporuku učiteljice Blaženke Adamović, koja je tad učila Krstinu i, naravno, saglasnost roditelja – kaže Todićeva.

Prema njenim riječima, darovitost nekad zna biti dar, a nekad breme.

– Akademskim obrazovanjem nismo dovoljno edukovani za rad sa darovitim učenicima, ali svaki prosvjetni radnik u sebi nosi entuzijazam i ljubav prema pozivu, naklonost prema učenicima i vjeru u dobro. Kada se primijeti darovito dijete, stručna služba u saradnji sa nastavnicima pripremi prilagođen obrazovni program, kako bismo do maksimuma razvili potencijale svakog učenika – kazala je direktorica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu