Sudbine

(VIDEO) Njegova snaga je INSPIRACIJA MNOGIMA: Oliver je dječak sa Daunovim sindromom koji obožava fudbal i školu, a najteže mu pada ljetnji raspust

Oliver, najmlađi od troje djece je dječak koji voli da se igra. Mali bejzbol, fudbal, pa čak i samo trčanje u dvorištu izmame mu blistav osmijeh na lice. I voli školu, toliko je voli da od roditelja traži svaki dan da ide, čak i tokom ljeta.

dječak sa daunovim sindromom
FOTO: THE STRAITS TIMES/YOUTUBE/SCREENSHOT

Međutim roditelji dječaka iz Mičijane u Indijani nisu uvijek bili sigurni da će mu ove aktivnosti biti moguće ili prijatne zbog njegovog stanja. Oliver ima Daunov sindrom.

Kako utiče Daunov sindrom na život?

Njegov genetski poremećaj utiče na svaki aspekt života, od načina na koji jede i spava do toga kako se igra i raste.

– Ono što je tipično za djecu sa Daunovim sindromom je nizak tonus mišića – objašnjava Alison. Ovo u velikoj mjeri utiče na njegovu sposobnost da igra. Pored toga, djeca sa Daunovim sindromom doživljavaju kašnjenje u kognitivnom razvoju u različitom stepenu odrastanja.

Kako je Oliver uspio da pobijedi prepreke?

Davanje Oliveru svake prilike da uči, raste i igra se postao je prioritet njegovih roditelja, dok je on taj koji razbija predrasude. Zato su se obratili specijalizovanoj bolnici Bikon, čiji pedijatri i terapeuti pomažu Oliveru da radi sve što voli, piše Blic.

Pročitajte još

– Imali smo pomoć nekih sjajnih terapeuta u Bikonu koji su nas definitivno doveli do mjesta gdje smo danas – navodi se.

Kako izgleda Oliverov život sa Daunom?

Daunov sindrom je doživotno stanje koje zahtijeva stalnu terapiju i specijalnu njegu. Za Olivera to znači hranjenje, fizikalnu i logopedsku terapiju. Pored toga, posjećuje pedijatrijske ljekare za medicinu za spavanje i endokrinologe kako bi mu pomogli u regulisanju ciklusa spavanja i endokrinog sistema.

Oliver je aktivno deijte sa dvoje braće i sestrom i dva zaposlena roditelja sa punim radnim vremenom. Sa toliko sastanaka svakog mjeseca, izuzetna lokalna briga je neophodna za Oliverovu porodicu. Biti blizu kuće znači manje vremena za putovanje radi zakazanih sastanaka – i više vremena za uživanje u malom bejzbolu, fudbalu i školi. Zbog toga se Bikonovi pedijatrijski specijalisti nalaze širom Mičiane.

– Oni su nam pomogli da stignemo tamo gdje jesmo. I nadamo se da ćemo ih uvijek imati u našem timu da mu pomognu da stigne tamo gdje ide – rekla je Alison, majka dječaka sa najljepšim osmijehom na licu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu