Svijet

(VIDEO) ODRED "ŠTORM" JURI POLJIMA Rusi motociklima upadaju u ukrajinske rovove

Ruski vojnici Sjevernog vojnog okruga, odnosno odred "Štorm" (Oluja) 123. brigade 2. armijskog korpusa, koristi motocikle za napad na ukrajinske pozicije.

Ruska vojska u Ukrajini
FOTO: RUSSIAN ARMED FORCES/EPA

Na objavljenom snimku na društvenim mrežama vide se borci ovog odreda na Severskom pravcu kako na motorima jure kroz polja i zatim se dovoze do ukrajinskih rovova i upadaju u njih.

Takvi napadi kod protivnika izazivaju iznenađenje, a borcima ovog odreda daju taktičku prednost.

Ovakva aktivnost ruske vojske u Ukrajini podsjeća na jedan od fenomena iračko-iranskog rata, odnosno korištenje motociklističkih jedinica.

Kako navodi “TV Front“, “motociklistički rat” je u periodu 1980-1988. godine obilježio polovinu iranskih ofanziva pod imenom “Svitanje”.

Pročitajte još

Međutim, glavna razlika između iranskih basidža koji su jurili motociklima marke “kavasaki” u odnosu na ruske vojnike jeste u tome što ruski vrše iznenadni napad, odnosno prepad, a Iranci, odnosno basidži, vršili su razminiravanje, odnosno pravili prolaze u minskim poljima.

Basidži su elitna iranska jedinica slična pasdaranima – imali su motocikle marke “jamaha” i “kavasaki”.

Svaki drugi borac, osim automatske puške, nosio je i “RPG 7” da bi poslije prolaza kroz minsko polje, ako preživi, ispalio projektil ka prvim protivničkim jedinicama.

U osam godina rata tako je stradalo na desetine hiljada iranskih mladića od kojih je većina bila maloljetna.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu