Sudbine

(VIDEO) OSMIJEH SVE GOVORI Konstrakta obradovala Laru (13) posjetom u bolnici, hrabra djevojčica želi da bude kao ona kad poraste

Lara Zlatanović (13) boluje od skleroderme, rijetkog hroničnog oboljenja, ali ona uprkos svemu uspijeva da ima sve petice, da učestvuje u svakodnevnim aktivnostima, a omiljena pjevačica joj je Konstrakta.

Konstrakta i Lara Zlatanović
FOTO: BLICTV/SCREENSHOT

Na vratima bolničke sobe u kojoj Lara prima terapije pojavila se Konstrakta zbog čega sreći ove hrabre djevojčice nije bilo kraja, a ekipa emisije “Srce za decu” koja se emituje srijedom u 21.45 na Blic televiziji na MTS kanalu 115, je ovaj susret i organizovala kako bi Lari jedan dan učinili srećnim i specijalnim i izmamili joj osmijeh na lice.

Skleroderma je rijetko hronično oboljenje koje se karakteriše fibrozom koja zahvata dermis i arterije pluća, bubrega i digestivnog trakta. Shodno tome može da bude sistemska i lokalizovana ili morfea. Na sreću Lara ima lokalizovani oblik koji zahvata samo kožu, ispoljava se promjenama po koži koje su u vidu hiperpigmentacija. Mogu se javiti na bilo kom dijelu tijela, pa čak i na licu – kaže dr Antonela Kusaković, pedijatar.

Lara voli muziku, smije se i uživa u svim stvarima koje vole i rade i njeni vršnjaci, ipak terapije joj nekada veoma teško padaju jer ne samo što mora jednom nedjeljno da ih prima, one izazivaju mučninu zbog koje mora da pije dodatne lijekove.

– Prije tri godine smo prvi put primjetili neke fleke na koži i onda smo poslije nekog vremena napokon otkrili pravu dijagnozu. Poslali su nas u Klinički centar na dermatovenerologiju u Beogradu i tada su i potvrdili da je upravo ta skleroderma morfea kožna sistemska bolest – kaže Larina mama Bosiljka Zlatanović.

Konstrakta i porodica Zlatanović
FOTO: BLICTV/SCREENSHOT

Dokorka je objasnila i da specifična terapija za oboljenje koje Lara ima ne postoji.

– Oni dobiju imunosupresive, to je metotreksat koji ona kod nas prima jednom nedjeljno i dobija pulsne terapije sistemskim kortikosteroidima – kaže dokrorka bolnice u Vranju koju Lara redovno posjećuje.

Lara se nije žalila na bolove, supruga je prilikom kupanja, pošto svaka majka naravno svoje dijete njeguje, primjetila te flekice. Onda smo krenuli kod naših doktora i malo po malo i ispalo je da je to ta autoimuna bolest – kaže Jovica, Larin tata.

Još nije otkriveno zbog čega nastaje. Tako da se bukvalno i ne zna tačan uzrok i zbog toga nema pravog lijek. Bukvalno se liječe posljedice bolesti koje ostaju – kaže mama Bosiljka.

Lara na svu sreću ima blaži oblik koji je ne može da preraste u teži i da zahvati druge organe, kaže doktorka, međutim, Lara je godinu dana bila dobro, a onda se bolest ponovo vratila.

Lara je trenutno u tinejdžerskom dobu, pa su i terapije počele teško da joj padaju, “pred svaku pusti suzu”, otkriva njen tata.

Mama kaže da joj je velika briga da li će morati da prima terapije tokom cijelog života i da li će se to odraziti na njeno zdravlje.

Doktorka kaže da je Lara pravi mali borac koji dobro podnosi terapiju.

Lara kaže da ne zna baš da pjeva, ali da uživa da sluša muziku i da najviše voli Konstraktu. Njena je želja bila i da ovu umjetnicu upozna, a ekipa emisije “Srce za decu” joj je tu želju i ispunila.

Osim što voli njenu muziku, Lara želi baš kao i Konstrakta jednoga dana postane arhitekta.

Mama je otkrila i zašto Lara voli Konstraktu koju je primjetila kada je bila Evrovizija.

– Tada je primjetila baš i onako, bila je vrlo specifična i zanimljiva, a s druge strane veoma normalna – kaže Bosiljka i dodaje:

– Sviđa joj se posebno to što je arhitekta, a njena želja je da u budućnosti i ona to postane.

Kada je na vratima bolničke sobe Lara ugledala Konstratku oduševila se, osmijeh nije skidala sa lica.

Konstrakta i Lara Zlatanović
FOTO: BLICTV/SCREENSHOT

Lara i Konstrakta su razgovarale i o tome koliko ova djevojčica voli matematiku, kao i da želi da se bavi arhitekturom pa je Konstrakta uputila u neke zanimljivosti i rekla joj koliko će joj matematika u tom pozivu i pomoći.

Konstrakta je Lari donijela i poklon, ali je i Lara pripremila jedan crtež za svog idola koji je i uramila. Njih dvije su dogovorile i susret u studiju u koji će Konstrakta povesti Laru čim bude prvi put dolazila u Beograd, a saznale su da imaju i zajedničke prijatelje.

Umjetnicom i njenim dolaskom je bio oduševljen i kolektiv bolnice, a ono što je najvažnije a što su potvrdili Larini roditelji sreći ove hrabre djevojčice nije bilo kraja, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije