Svijet

(VIDEO) "OVO JE IZNAD SVIH OČEKIVANJA" Tiktokerka iz Hrvatske zamalo upala u EU parlament

Nezavisna kandidatkinja Nina Skočak, 26-godišnja tiktokerka s 200.000 pratilaca, skoro je prešla izborni prag od pet odsto na izborima za Evropski parlament s osvojenih 4,06 posto glasova birača ostavivši iza sebe brojne etablirane stranke i poznate evroparlamentarce.

Nina Skočak
FOTO: NINA SKOČAK/TIKTOK

Ovo je iznad svih očekivanja. Pokazali smo da su mladi zainteresirani za politiku, zanima ih Evropa i izbori i da želimo naš glas tamo gdje je važno – poručila je hrvatska influenserka u video poruci, nakon što su prve izlazne ankete pokazale da njena lista osvaja čak nešto više nego što je na kraju dobila – 4,57 posto glasova, odnos 30.122 glasa.

@ninaskocak

30000 puta hvala! 6. sam u državi po broju preferencijalnih glasova 😭😭😭 ♥️♥️♥️ #euizbori #euelections #ninaskocak #hrvatska

♬ Dreams – The Cranberries

Svega jedan posto više glasova od nje dobio je evroparlamentarac Valter Flego.

– A iza njega stoji cijela koalicija stranaka. To je ogroman uspjeh za nas i za mlade – poručila je Skočak čija je lista po broju osvojenih glasova na šestom mjestu od 25 lista koliko je pristupilo euroizborima.

Ta zvijezda društvenih mreža, ali anonimka u mainstream politici, iza sebe je, doduše za svega 300-tinak glasova, ostavila i parlamentarnu stranku Most s više poznatih saborskih poslanika.

U leđa joj gledaju i dosadašnji evroparlamentarci Ladislav Ilčić sa svojom nezavisnom listom kao i Ivan Vilibor Sinčić te Mislav Kolakušić, takođe članovi EU parlamenta, okupljeni u stranci Pravo i pravda.

S još je većom razlikom pobijedila listu stranke Odlučnost i pravednost saborske poslanice Karoline Vidović Krišto, kao i dvije penzionerske liste te Radničku frontu.

– Iskreno ne znam zašto su toliko loše prošli, (…) ali mogu za nas reći da smo se fokusirali na one na koje se nitko ne fokusira, a to su mladi. Ustvari smo dosta te populacije koja nikad ne izlazi na izbore, ili prvi put izlazi, uspjeli mobilizirati – rekla je Skočak na čijoj listi nema starijih od 30 godina te dodala:

“Nekad nije sve u novcu, već u drugačijem pristupu.”

Skočak je završila novinarstvo i politologiju, a radi u Briselu na poslovima povezanim s Evropskom komisijom. Hobi joj je snimanje za društvene mreže gdje je prati preko 200.000 ljudi, a kako je navela, najdraža tema su joj retro i održiva moda, prenosi Jutarnji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu