Politika

(VIDEO) Patrijarh Porfirije o rezoluciji o Srebrenici "Snažno podižemo glas protiv istorijskog revizionizma"

Danas snažno podižemo svoj glas protiv istorijskog revizionizma i da srpski narod bude proglašen za počinioce genocida.

(VIDEO) Patrijarh Porfirije o rezoluciji o Srebrenici "Snažno podižemo glas protiv istorijskog revizionizma"
FOTO: SPC

Rekao je patrijarh Porfirije u besjedi pred odlazak predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, u Njujork gdje će se u četvrtak 23. maja održati Generalna skupština Ujedinjenih nacija na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

Patrijarh je rekao da su se sabrali u hramu kako bi se pomolili pred Vučićev put u Njujork, gdje u UN velike sile svijeta namjeravaju da donesu rezoluciju o Srebrenici.

– Smatramo to neistinom i nepravdom u odnosu na srpski narod – rekao je patrijarh.

On je dodao da je srpski narod kroz svu svoju burnu istoriju dostojanstveno nosio svoj krst, i u Prvom svjetskom ratu, i u Drugom svjetskom ratu, kada je, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koja je obuhvatala i BiH i protezala se sve do grada Zemuna, stradao kao malo koji narod svijeta po broju žrtava i po načinu stradanja.

– Isto tako u okupiranoj Srbiji njemački nacisti su poslije školskih časova ubijali čete đaka u jednom danu. Život jednog egzekutora vrijedio je kao sto naših života. Stradali smo u svakom zaseoku, selu, gradu. Istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svjedočila sama stradanja, bez lažnih svjedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sljedbenika izvršilaca stvarnog genocida – rekao je poglavar SPC.

Pročitajte još

On je istakao da je svijet u kojem živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom vijeku.

– Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmjere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice – rekao je patrijarh.

Nažalost, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cijele porodice i koji su se kontinuirano dešavali od 1992. godine do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija, rekao je patrijarh i dodao da, po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol.

– Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što “mudro” prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji dvostrukim aršinima selektivno dodjeljuju ekskluzivno pravo na bol i žrtvu. Na taj način ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost – istakao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da se danas, kada se srpski narod nalazi na iskušenju na najvećem međunarodnom forumu, moli da Bog da snage, mudrosti i odlučnosti predsjedniku, kao i čitavom narodu, da svjedoči istinu da su sve žrtve ratova na ovim prostorima jednako vrijedne poštovanja i molitvenog sjećanja.

– To je jedan od neophodnih preduslova za mirnu budućnost među ljudima i narodima na ovim prostorima – poručio je patrijarh.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu