Magazin

(VIDEO) Pleme najljepših muškarca na svijetu praktikuje bizarne običaje: Šminkaju se po 3 sata da bi zaveli žene, a DJEVOJČICE UDAJU ZA ROĐAKE

Standardi i kriterijumi ljepote različiti su širom svijeta, osim u nomadskom plemenu Vodabe, smještenom u pustinjskim predijelima države Niger, gdje žene i djevojke procijenjuju muškarce na osnovu njihovog izgleda.

pleme Vodabe
FOTO: VITTA11/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovo nomadsko pleme je još jedno u nizu (za neke) čudnih običaja koji se praktikuju širom Sahare. Prošle godine, predstavili smo vam priču o Touareg muslimanima, takođe nomadskom plemenu iz Sahare.

Kod njih su muškarci prekriveni, a ženama pripada sva imovina, dok je kod Vodabe plemena naglasak na ljepoti.

U afričkom plemenu Vodabe iz Nigera brakove ugovaraju roditelji još dok su djeca mala i to najčešće među rođacima. Međutim jednom godišnje tokom festivala Gervol, muški pripadnici ovog plemena maskiraju se i kradu žene.

Ako otmu ženu, a da ih muž nije vidio, novopečeni par postaje i društveno priznat. Takvi brakovi se nazivaju brakovima iz ljubavi.

Kako se muškarci sređuju za festival Gervol pogledajte u videu.

Ako ste ikada pomislili da žene provode previše vremena šminkajući se i sređujući se – razmislite još jednom, nakon što čujete da se muškarci Vodabe plemena oblače, spremaju i šminkaju više od tri sata.

Kostimi za specijalno takmičenje ljepote koje se održava svake godine pripremaju se tokom cijele godine, a moraju biti šareni, čisti, lijepi, sa mnoštvom aksesoara, a od boja žuta i razne nijanse plave najviše dominiraju.

Usne i nos kod muškaraca moraju biti posebno istaknuti, a nakon što se svi procesi završe – muškarci Wodaabe plemena su spremni za izbor ljepote. To je dio njihove ratničke tradicije. Prvo parada, ples, pjevanje u pustinji – sve kako bi impresionirali žensku populaciju – koja je u ovom slučaju žiri i sudija.

Žene u tom plemenu traže muškarca sa najljepšim licem, najizraženijim crtama, najvišim i najgracioznijim. On mora biti dobro obučen, sa osmijehom koji mami osmijeh i očima koje sijaju.

I da, ti muškarci se poređaju u red – pokušavaju da impresioniraju ženski žiri.

U plemenu Vodabe cijene se tri stvari u životu:

Ljepota,

Stoka,

Porodica.

Kao plemenu, osnovna karakteristika im je lojalnost. Za život zarađuju trgujući stokom i mesom, opskrbljujući stotine sela od obale jezera Čad do atlantske obale Senegala, a pored svega toga, moraju biti opsesivno ponosni na svoj izgled. Muškarci i žene ovog plemena u Africi poznati su po svojoj ljepoti, a Bororo, kako ih često nazivaju, preferiraju visoke žene i muškarce sa snažnim mišićima, pravim nosovima i besprekornom kožom.

Posljie septembarskih kiša, prije nego što počne godišnja migracija, nomadski klanovi se okupljaju u pustinji, zajedno sa svojim stokom, kako bi proslavili seobu, ali i takmičili se u ljepoti. Ova karavanska manifestacija traje i do nekoliko nedelja, a naziva se Gerwol. To je bogata kulturna ceremonija koja obuhvata klanovske sastanke, trke kamila, ples, pjevanje i dogovaranje brakova.

Ipak, najvažnije takmičenje na Gerwol festivalu je konkurencija za najljepšeg muškarca svih plemena.

Vodabe žene se smatraju najimpresivnijim u Zapadnoj Africi, zbog toga su u žiriju. Posmatraju, ocjenjuju i komentarišu iz daljine, praveći se stidne – a zapravo su sve suprotno od toga. Pobednik se simbolično naziva “Mister Wodaabe”.

Takmičenje je otvoreno za sve oženjene i neoženjene muškarce, a ako pobjednik nije oženjen… neudate žene iz žirija mogu ga pozvati na “bliže upoznavanje”.

Pobjednici Gerwol takmičenja ljepote se ritualno pamte godinama kasnije.

Sama ceremonija “prikazivanja” takmičara nije mnogo drugačija od dobro poznatog takmičenja za Miss Sveta. Takmičari se šetaju ispred žirija, želeći ostaviti najbolji utisak.

Ipak, njima je nešto teže, jer cijeli dan moraju stajati na jakom suncu, pod uticajem sunca Sahare i specijalnog koktela od fermentiranog drveta, koji ima halucinogeno dejstvo. Tokom dijela Yaake plesa – većina njih, dok se trude da ostanu graciozni, zapravo su samo pijani od koktela i lokalne domaće rakije.

Ovo takmičenje se ipak veoma ozbiljno shvata u zajednici, a neki takmičari idu toliko daleko da ih je teško razlikovati od žena iz plemena. Nomadsko pleme Wodaabe većinski je islamske vjeroispovijesti, a kao i prethodno pomenuto Touareg pleme, dosta odstupa od “tradicionalnog” shvatanja islama i društvenih vrijednosti, kao i standarda lepote.

Još zanimljivije, kada se riječ “Wodaabe” prevede sa tradicionalnog jezika na one koji su nama poznatiji, to znači “pleme bez tabua”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije