Magazin

(VIDEO) Pop ikone od Tita do Cece (11): Šoder liste

Šoder liste nekada popularnog Ruzmarina na 3K ili Milovana Filipovića Čupka na radiju 202 uvijek privuku veliku pažnju javnosti.

Era Ojdanić se skinuo u gaće pred kamerama
FOTO: THEONE / YOUTUBE/SCREENSHOT

U njima se biraju najgore pjesme u oblasti zvanoj folk muzika.

Fantastične albansko-turske melodije obično prate nevjerovatno inventivni i često imbecilni tekstovi. Takvi tekstovi doprinose svakako popularnosti pjevača interpretatora u velikom puku, a kod elite izazivaju osjećaj blage simpatije, jer je glupost ponekad vrhunska filozofija. Šoder liste su stoga ponekad biseri narodne mudrosti. Ne zna se ko su autori mnogih takvih antologijskih tekstova folk i turbo folk smeća, premda su o njima već pisane određene studije, kao na primjer “Divlja književnost” I. Čolovića ili “Neofolk kultura” M. Dragićević Šešić.

Neki od tih tekstova su toliko nebulozni da zavređuju da ovdje budu citirani. Neznani autor ispjevao je sljedeći stih: “Oprosti mi što se sjećam svega, mnogo više nego bilo čega…” Sama spoznaja smisla ovog stiha mogao bi biti zen koan. Isti takav zen ugođaj moguće je pronaći u stihovima “Da je čaša ovo znala sama bi se polupala”. Drevni kineski filozof Lao Ce napisao je da je smisao čaše upravo u njenoj unutrašnjoj praznini, te je tako i smisao citiranih folk motiva upravo u njihovoj apsolutnoj praznini. To što one ne kažu ništa zapravo govori sve.

Šoder lista, koju je devedesetih vodio Vlada B. Popović, bila je neka vrsta rang liste najgorih folk pjesama svih vremena. Na toj listi prva je bila Sneki Babić sa pjesmom “Caki Cale, kupi mi sandale, al da nisu male”. Slijede je veliki “hitovi” Cvetane Spasenović Ceki “Dođi lafe na šoljicu kafe”, “Evo Brke” Zokija Kuline, famozna Viki sa čak dvije ingeniozne numere “Otpala ti ruka” i “Slomljena sam ko da si me bacio sa mosta” i izuzetna “Raspala se ljubav naša kao stara Jugoslavija” Zorice Brunclik. Te numere svojom duhovitošću svjedoče o vitalnosti ovoga naroda da i u najgorim vremenima pronađe izlaz u nonsensu.

Vrijedi citirati pjesmu parodiju nonsens pjesnika Gorana Kostića, pjevača opskurne grupe “Kožna frula”, čija je čitava zbirka pjesama pod naslovom “Batina je izašla iz jaja” svojevrsni omaž turbo folk trešu. Kostić je bio, uz Nabora Davolca, mladi predstavnik nove srpske hiperparodije. Njegova obrada Bajagine numere “Muzika na struju” svakako bi mogla da postane apsolutni šampion svih turbo folk šoder lista.

Jedno vrijeme, sa skidanjem sankcija Jugoslaviji, turbo folk se povukao i pretopio u aktuelni dens i rep trend. Međutim, najava novih sankcija povampiruje dizelaško ratničku muziku. Fantastičan spot za grupu “Twins” i pjesmu “Palim se na suze i znoj” otvorio je novi talas turbo folka. Spot počinje autentičnim pojanjem seljaka u narodnim nošnjama, koji se morfuju u turbo fensi ekipicu koja raspomamljeno đuska pored privatnog bazena nekog novog bogataša.

“Twinsi” su imali veliki hit “Plavi slon” i novi album sa folk majstorom Erom Ojdanićem. Era se proslavio i kao glumac u njihovim posljednjim spotovima.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Pop ikone od Tita do Cece (1): Tito i okultno

Pop ikone od Tita do Cece (2): Mediala

Pop ikone od Tita do Cece (3): Miro Glavurtić i Dragoš Kalajić

Pop ikone od Tita do Cece (4): Konceptualisti SKC

Pop ikone od Tita do Cece (5): Živorad M. Slavinski

Pop ikone od Tita do Cece (6): Novotalasna mistika

Pop ikone od Tita do Cece (7): Srpska fantastika

Pop ikone od Tita do Cece (8): Slobodan Milošević i nova Srbija

Pop ikone od Tita do Cece (9): NATO bombardovanje Srbije

(VIDEO) Pop ikone od Tita do Cece (10): Turbo folk

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu