Svijet

(VIDEO) Prvi snimci Jemena u plamenu: Huti OBEĆALI OSVETU, stižu reakcije na žestoki napad SAD i Britanije

Sjedinjene Države i Velika Britanija su pokrenule udare na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu.

Napadi na Hute u Jemenu
FOTO: PLUTON, DOMINIKSERWACKI, BABAKTAGHVAEE1/TWITTER/SCREENSHOT

To je prvi put da su pokrenuti napadi na grupu koju podržava Iran otkako je počela da gađa međunarodne brodove u Crvenom moru krajem prošle godine.

Zvaničnici su rekli da su napadi izvedeni avionima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Кanada, Bahrein i Holandija pružile podršku operaciji i da je gađano više desetina lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar i provincija Al-Hudaida su samo neke od meta napada, potvrdio je zvaničnik Huti, nazivajući ove napade “američko-cionističko-britanskom agresijom”.

Ranije u četvrtak, vođa Huta rekao je da svaki američki napad na grupu neće ostati bez odgovora.

Pročitajte još

Rusija je zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kako bi se razgovaralo o udarima.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Кanaani izdao je saopštenje u kojem se navodi da ta zemlja najoštrije osuđuje američko-britanski napad na jemenske Hute, prenosi Nournjuz.

– Najoštrije osuđujemo vojne napade koje su jutros izvele Sjedinjene Države i Ujedinjeno Кraljevstvo na nekoliko gradova u Jemenu… Smatramo ovo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena i kršenjem međunarodnih zakona, propisa, i prava – kaže Кanaani.

Militantna grupa Hezbolah u Libanu takođe je osudila akciju. Grupa, koja je jedna od nekoliko u regionu koja se slaže sa Iranom.

– Agresija SAD još jednom potvrđuje da su SAD punopravni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regionu. – navodi Hezbolah.

Saudijska Arabija je pozvala na uzdržanost i “izbjegavanje eskalacije”, a ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da pažljivo prati situaciju sa “velikom zabrinutošću”. Posljednjih mjeseci bila je uključena u mirovne pregovore sa Hutima.

Američko vazduhoplovstvo saopštilo je da je pogodilo “više od 60 ciljeva na 16 militantnih lokacija Huta koje podržava Iran, uključujući komandne i kontrolne čvorove, skladišta municije, lansirne sisteme, proizvodne objekte i radarske sisteme protivvazdušne odbrane”.

– U napadima je korišćeno više od 100 precizno vođene municije različitih tipova. Ovi udari su se sastojali od koalicionih vazdušnih i pomorskih udara i sredstava podrške iz cijelog regiona, uključujući avione Centralne komande američkih pomorskih snaga i rakete za kopneni napad Tomahavk lansirane sa površinskih i podzemnih platformi.

Huti se zavjetuju da će nastaviti sa napadima na brodove

Huti će nastaviti da gađaju brodove koji idu ka Izraelu uprkos napadima SAD i Velike Britanije, rekao je portparol. Muhamed Abdulsalam je rekao da nema opravdanja za napad u Jemenu.

Lider Huta Mohamed al Buhaiti zaprijetio je da će SAD i Velika Britanija “uskoro shvatiti” da su napadi na Jemen “najveća glupost u njihovoj istoriji”.

– Amerika i Britanija su pogriješile kada su pokrenule rat protiv Jemena jer nisu imale koristi od svojih prethodnih iskustava. Svaki pojedinac na ovom svijetu je suočen sa dva izbora – stati ili sa žrtvama genocida ili sa njegovim počiniocima – napisao je on na društvenoj mreži X.

Huti, koji su zauzeli veći deo Jemena u građanskom ratu, obećali su da će napasti brodove koji su povezani sa Izraelom ili koji idu ka izraelskim lukama. Međutim, mnogi od ciljanih brodova nisu imali veze sa Izraelom, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu