Svijet

(VIDEO) "Sklanjajte djecu, SITUACIJA JE OZBILJNA" Oglasile se sirene u Orenburgu zbog poplava, uskoro bi mogla biti objavljena hitna evakuacija

Nivo vode u rijeci Uralkod Orenburga naglo je porastao i trenutno iznosi 915 centimetara i u gradu bi mogla započeti uskoro hitna evakuacija, gradonačelnik Orenburga Sergej Salmin.

poplave. Kazahstan
FOTO: KAZAKHSTAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT/EPA

U gradu su se oglasile sirene koje upozoravaju na opasnost od poplava.

– Na nivou od 930 centimetara biće poplavljena nova područja. Situacija je veoma ozbiljna – precizirao je Salmin.

U 19.00 sati po Moskovskom vremenu u gradu se oglasila sirena. Gradonačelnik je upozorio da to nije vježba.

-Hitna evakuacija može biti objavljena u narednim satima jer je situacija vrlo ozbiljna, a voda brzo nadolazi, – zaključio je on.

– To je znak da je situacija sa poplavama, u Orenburgu izuzetno opasna – naglasio je Salmin.

On je pozvao stanovnike stambenog kompleksa „Grand park“, sela Solnečno i Kujbiševo, kao i domaćinstva iza mikrookruga Zarečni u južnom dijelu grada da ne gube vrijeme i da sklone djecu, starije ljude, invalide kao i životinje prije nego što nadođe voda, prenosi Blic.

Pročitajte još

– Podignite stvari i belu tehniku sa poda na ormane i tavan. Sklonite automobile iz zone poplave. Ozbiljno shvatite upozorenje. U narednim satima može biti objavljena hitna evakuacija! – objavio je Salmin.

Podsjetimo, u poplavama koje su u petak zahvatile teritoriju Orska, nakon pucanja brane koja je štitila grad od rijeke Ural, tri osobe su poginule. Nakon pucanja brane više od 10.000 stambenih zgrada i oko 18,500 okućnica je u poplavnoj zoni u regiji Orenburg, 6.000 ljudi je do sada evakuirano. U Orsku je pod vodom bilo 7.000 kuća. U samom gradu Orenburgu, kao i širom oblasti, na snazi je vanredna situacija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu