Politika

(VIDEO) "SPORAZUM DO KRAJA JUNA" Dodik poručio da Srpska ima pravo na odluku o mirnom razdruživanju sa FBiH

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da Republika Srpska ima pravo na odluku o mirnom razdruživanju, jer je u državnu zajednicu Bosne i Hercegovine unijela svoju teritoriju, nadležnosti i samostalnost.

milorad dodik predsjednik rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je rekao da će do kraja juna Republika Srpska Federaciji BiH ponuditi sporazum o mirnom razdruživanju, koji će sadržavati i analitički dio o ugrožavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske danas donijela odluku da imenuje Radnu grupu za izradu sporazuma o mirnom razdruživanju sa FBiH, rekavši da Republika Srpska ima pravo na tu inicijativu koja je zasnovana na Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Pročitajte još

– Mi smo rekli da ćemo do 30. juna to uraditi i uradićemo. Do kraja juna mi ćemo napraviti analizu kraha Dejtonskog sporazuma koji je ostao samo u segmentima. Mnoge stvari nisu ustavne u ovoj zemlji i reći ćemo da mi ne možemo da ostanemo u toj zajednici u koju smo ranije unijeli svoju teritoriju, svoju nadležnost i samostalnost. Imamo pravo na to, bez obzira što Amerikanci izmišljaju i misle da ih se neko boji. Nisu oni bezopasan protivnik, znaju oni svašta uraditi, ali to ne znači da su u pravu – istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Republika Srpska u sastav BiH ušla kao nezavisna teritorija koja je imala sva obilježja države, piše RTRS.

– Ovi principi iz Ženeve i Njujorka su rekli da je Republika Srpska faktor i subjekt i strana Dejtonskog mirovnog sporazuma. Republika Srpska je zadržana kao strana koja može zajedno sa FBiH da čak mijenja Dejtonski sporazum i nijedna druga struktura to ne može – rekao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu