Kultura

(VIDEO) Stiže najskuplja "Netfliksova" serija "Problem tri tijela": Grandiozni zaplet istoimenog romana

Striming gigant "Netfliks" objavio je drugi trejler za naučnofantastičnu seriju "Problem tri tijela", koju su kreirali tvorci "Igre prestola" Dejvid Beniof i D. B. Vajs, kao i Aleksander Vu, koji je radio na kultnoj vampirskoj seriji "Prava krv".

serija "Problem tri tijela"
FOTO: NETFLIX/YOUTUEB/SCREENSHOT

Serija je adaptacija popularnog istoimenog romana koji je napisao kineski pisac fantastike Liju Cisin i koja čini dio njegove triologije “Besjede o Zemljinoj prošlosti”, jednog od najnagrađivanijih i najcijenjenih serijala u modernoj fantastici. Čuveni pisac Džordž R. R. Martin napisao je za ovaj serijal da je riječ o revolucionarnom djelu koje je jedinstveni spoj naučne fantastike i filozofske spekulacije, politike i istorije, teorije zavjere i kosmologije.

Sama priča prati astrofizičarku Je Venđije, čiji otac je ubijen tokom Kineske kulturne revolucije. Godinama kasnije, Venđije je regrutovana u vojsku i dio je tajne misije čiji je cilj uspostavljanje kontakta sa vanzemaljcima. Ogorčena zbog stanja u kojem se nalazi svijet, Venđije donosi drastičnu odluku zbog koje se naučnici u budućnosti bore za spas čovječanstva. U modernom vremenu niz nerazjašnjenih ubistava potresa naučnu zajednicu, a fizičar Vang Miao pokušava da u virtuelnom svijetu, koji naseljavaju Galileo, Njutn, Konfucije, Ajnštajn, riješi astrodinamički problem tri tijela. Pojava sablasnog časovnika i saznanje da je tokom Kulturne revolucije pokrenut tajni vojni projekat slanja signala u potrazi za vanzemaljcima, natjeraće ga da se zapita kakva se to prijetnja nadvija nad Zemljom i da li su čovječanstvu dani odbrojani.

Serija u velikoj mjeri slijedi grandiozni zaplet romana u najboljoj tradiciji “tvrde naučne fantastike” koja se bavila pitanjima opstanka života na Zemlji, ljudskim osvajanjem svemira i susretima i sukobima sa drugim oblicima razumnog života, piše Glas Srpske.

Želja producenata da ekranizacija ostane što vjernija duhu knjige, riješena je tako što su autor Li Cisin i Ken Li, nagrađivani pisac i čovjek koji je na engleski jezik preveo roman “Problem tri tijela”, imenovani za specijalne konsultante. Cisin je izrazio poštovanje i vjeru u kreativni tim koji će stati iza adaptacije njegovog romana.

– Pokušao sam da ispričam priču koja nadilazi vrijeme i različitosti među nacijama, kulturama i rasama. Priču koja nas navodi da razmatramo sudbinu čovečanstva u cjelini. Velika mi je čast, kao autoru, što vidim kako se razvija ovaj jedinstveni naučnofantastični koncept i stiče bazu fanova širom sveta. Uzbuđen sam što će novi i postojeći ljubitelji širom svijeta biti u prilici da se sa pričom upoznaju i na “Netfliksu” – rekao je Cisin.

Pročitajte još

Zvjezdanu glumačku postavu serije čine Eiza Gonzalez, Lijam Kaningem, Džon Bredli, Cai Čin, Benedikt Vong, Samer Usmani, Džes Hong, Jovan Adepo i Sia Šimooka.

Serija “Problem tri tijela” navodno je najskuplja “Netfliksova” serija u istoriji, pošto je budžet iznosio 25 miliona dolara po epizodi, što je čini jednom od najskupljih  franšiza svih vremena. Serija je snimana u Kini i u Ujedinjenom Kraljevstvu, među producentima se nalaze Bred Pit, Rozamund Pajk i Rajan Džonson, a premijera je zakazana za 21. mart ove godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu