Digitalna Srpska

(VIDEO) Vještačka inteligencija sve više uzima maha: Novo upozorenje za roditelje, ne objavljujte slike djece na internetu

Vještačka inteligencija uzima sve više maha u svakodnevnom životu pa čak i oni koji se ne znaju najbolje služiti tehnologijom danas mogu koristiti AI aplikacije za kreiranje raznog sadržaja.

(VIDEO) Vještačka inteligencija sve više uzima maha: Novo upozorenje za roditelje, ne objavljujte slike djece na internetu
FOTO: DEUTSCHE TELEKOM ARCHIV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Upravo ta činjenica aktuelizovala je reklamu koja je objavljena prije nekoliko mjeseci, a u sklopu kampanje “ShareWithCare”.

Video prikazuje djevojčicu koja se pretvara u odraslu ženu zahvaljujući vještačkoj inteligenciji.

Kampanja ima za cilj upozoriti i pozvati roditelje da ne objavljuju, odnosno ne dijele fotografije i video snimke svoje djece na društvenim mrežama.

Kampanju je pokrenula kompanija “Deutsche Telekom”, a objavljeni video postao je viralan te upozorava na moguće posljedice tzv. “sharentinga”, odnosno dijeljenja snimaka djece od strane ponosnih roditelja.

Priča o Eli, devetogodišnjoj djevojčici, predstavljena je kako bi se pokazale moguće negativne posljedice dijeljenja fotografija i video snimaka djece na internetu.

Pročitajte još

Kroz kampanju se naglašava da te objave mogu dovesti do zloupotrebe odnosno krađe identiteta, do dječje pornografije i do tzv. deepfake prevara (fotografije, video i audio snimke izmanipulisane zahvaljujući softveru vještačke inteligencije; softver na osnovi fotografija i videa može modifikovati ili rekonstuisati na izuzetno realistični način karakteristike i pokrete nekog lica ili tijela te vjerno oponašati određeni glas).

Istraživanja pokazuju da bi do 2030. većina slučajeva prevara vezanih uz krađu identiteta djece mogla biti uzrokovana “sharentingom”, odnosno roditeljskim objavama fotografija i video snimaka njihove djecom piše Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu