Politika

(VIDEO) "Zajednički projekti se dobro realizuju" Dodik razgovarao sa Orbanom o novoj posjeti Banjaluci

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Antaliji na Diplomatskom forumu sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Milorad Dodik i Viktor Orban
FOTO: SRNA

Istakao je da su razgovarali smo o zajedničkim projektima u Srpskoj.

-Konstatovali smo da se dobro realizuju. Takođe je bilo riječi i o narednoj posjeti premijera Orbana Banjaluci – naveo je Dodik u objavi na mreži X.

On je kasnije izjavio novinarima da vjeruje da će Orban krajem marta ili početkom aprila posjetiti Banjaluku da bi se nastavili razgovore o programu ekonomske podrške poljoprivredi.

Dodik je rekao da je danas u dva navrata razgovarao sa Orbanom u Antaliji, te ocijenio da je ta saradnja veoma uspješna i dobra, na veoma visokom nivou političkog razumijevanja, kao i da je ekonomska saradnja sve jača.

– Konstatovali da ide baš onako kako smo željeli – rekao je Dodik novinarima iz Republike Srpske.

On je naveo da je sa Orbanom ranije razgovarao da dođe oko 7. marta u Banjaluku, ali da mora da putuje u Ameriku, te da će kada se vrati doći u Srpsku.

Vjeruje, kako je rekao, da će dogovoriti da to bude krajem marta, početkom aprila, kako bi se nastavili razgovori o programu ekonomske podrške poljoprivredi, ali i kada je riječ o drugim privrednim granama.

Dodik je za Orbana rekao da je jedan od najozbiljnijih lidera današnjice, usmjeren da očuva Mađarsku kao državu mađarskog naroda, što ne znači da ima bilo kakve primisli da druge ugnjetava, te da je veoma teško sa tim se ne saglasiti.

On je naveo da je Orban nažalost još usamljen u EU sa zahtjevima da se redefinišu odnosi u EU i da se Unija prilagodi savremenom trenutku i odnosima, te dodao da dijeli njegove stavove i kada je riječ o Ukrajini i čitavom regionu.

– Ne slažemo se sa sankcijama Rusiji niti želimo da bilo kada stavimo na dnevni red, a Mađarska, imajući u vidu svoju poziciju u NATO i EU, morala je da modifikuje svoje stavove i to je razumljivo – ocijenio je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu