Banjaluka

"VIŠE DAJU ZA TOČAK AVIONA, NEGO ZA KULJANE“ Mještani traže bolje uslove, u pomoć pozvali i poslanike

Mještani banjalučkog naselja Kuljani okupili su se danas u ovom naselju kako bi zatražili rješenje infrastrukturnih problema koji im otežavaju svakodnevnicu.

"VIŠE DAJU ZA TOČAK AVIONA, NEGO ZA KULJANE“ Mještani traže bolje uslove, u pomoć pozvali i poslanike
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Oni su u pomoć pozvali i narodne poslanike PDP Jelenu Trivić i Draška Stanivukovića, a pridružili su im se i banjalučki odbornici.

Mještani ovog najbrže rastućeg naselja u Banjaluci se već mjesecima žale na infrastrukturne probleme, naglašavajuću da u nekim ulicama nedostaje put ili rasvjeta, u nekim kanalizacija, dok neke imaju i sve te probleme istovremeno.

 U razgovoru sa mješatanima odlučili smo da se okupimo i zajendno kreiramo jedan dokument koji se zove Reforme Kuljana koji precizira sve što je neophodno jednom naselju. Prema definiciji, naselje je mjesto koje je uređeno i pored stambenih jedinicama, kuća i zgrada, ima i put, kanalizaciju, ambulantu, dječije igralište i rasvjetu. Sve ove stvari koje sam nabrojao Kuljani nemaju – rekao je Stanivuković.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Naglašava da su mještani ovog naselja u jedan dokument stavili sve probleme, te da će od Gradske uptave tražiti da se više novca uloži u ovo naselje.

– Sramotno je da u 21. vijeku jedno naselje, udaljeno nekoliko kilomenta od centra grada, nema ni vrtić, ni mjesnu zajednicu. Kuljani treba da imaju svoju školu, zbog Bogu hvala, djece koje žive ovdje i koja se školuju. Svi znamo koliko je rijedak primjer naći naselje sa puno djece, upravo zbog trenda odlaska i svega što dešava – rekao je Stanivuković.

Potrebno više novca

Naglašava da je preko je potrebno da se povećaju izdvajanja za ovo naselje.

– Sramotno je da Kuljani dobijao manje para od točka aviona. Dakle, vlast za jedan točak izdvaja više nego za naselje u kome živi 5.000 ljudi – zaključio je on.