Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VIŠE NOVCA ZA BUDŽETE Prihodi od indirektnih poreza porasli za 59 miliona KM

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić RAS/Srbija

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca 2020. godine iznosili su jednu milijardu i 882 miliona KM i veći su za 59 miliona KM ili 3,24 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, saopštila je Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Samo u martu ove godine UIO je prikupila 652 miliona KM indirektnih poreza što je za 23 miliona KM više u odnosu na mart 2019. godine.

– Nakon što je UIO izvršila povrat PDV svim poreskim obveznicima koji su ostvarili pravo povrata u prva tri mjeseca 2020. godine u ukupnom iznosu od 337 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su jednu milijardu i 545 miliona KM i veći su za 73 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2019. godine – navode iz UIO BiH.

Za finansiranje državnih institucija u prva tri mjeseca 2020. godine raspoređen je iznos od 182 miliona KM.

– Državne institucije svake godine dobijaju isti iznos prihoda od indirektnih poreza, a višak prihoda je pripao entitetima i Brčko distriktu. Tako je Federaciji BiH u prva tri mjeseca 2020. godine ukupno raspoređeno 866 miliona KM, Republici Srpskoj 442 miliona KM, a Brčko distriktu 48 miliona KM – ističu iz UIO BiH.

Pored toga, po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva od 0,25 KM, Federacija BiH je dobila dodatnih 49 miliona KM, Republika Srpska 32,4 miliona KM i Distrikt Brčko 1,7 milion KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM, napominju iz UIO.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO