Svijet

Angažovano više od 1.000 vatrogasaca: Ponovo se rasplamsao požar u Sloveniji, u toku evakuacija stanovništva (VIDEO)

Požar u Sloveniji na području Krasa ponovo se rasplamsao nakon kratkotrajnog smirivanja tokom noći, a vatrogasci trenutno gase vatru na tri odvojene lokacije.

Angažovano više od 1.000 vatrogasaca: Ponovo se rasplamsao požar u Sloveniji, u toku evakuacija stanovništva (VIDEO)
FOTO: SDIS 33 HANDOUT/EPA

U toku je evakuacija stanovnika tri sela, jer se požar proširio na više od 2.000 hektara, saopštili su predstavnici Civilne zaštite, prenosi STA.

Vatrogascima najviše muke zadaje požar kod Klarića, zaseoka ispod rasjeda Kraški Rob u blizini italijanske granice, gdje više od 1.000 vatrogasaca pokušava da ugasi vatru, saopštio je regionalni štab Civilne zaštite, navodi slovenačka agencija.

U gašenju pomažu helikopteri Oružanih snaga i policije Slovenije, kao i transportni avioni “pilatus” i tri helikoptera Austrije, Slovačke i Hrvatske, prenosi Tanjug.

Vojska je obezbijedila i sanitetsku jedinicu i obroke za vatrogasce na terenu, a policijski službenici u međuvremenu rade na evakuaciji ugroženih mještana iz sela Temnice, Vojšcice i Novela.

U visokoj pripravnosti su i ekipe Hitne pomoći iz Nove Gorice.

Požar izaziva i eksplozije neeksplodiranih ubojitih sredstava, koja su na tom prostoru ostala nakon Prvog svjetskog rata.

Pročitajte još

Darko Zonjić iz Nacionalne jedinice za zaštitu od neeksplodiranih ubojitih sredstava izjavio je za STA da su ljudi na terenu “prestali da broje eksplozije”.

Evidentiraju se samo eksplozije u blizini puteva, a lokacije će biti naknadno pregledane.

Iz sela Sela na Krasu i Korita juče je uklonjeno 18 neeksplodiranih ubojitih sredstava, a dva su uklonjena danas, naveo je Zonjić, prenosi STA.

Prihvati notifikacije