Društvo

VIŠE OD 600 SUMNJI NA NESTANAK BEBA U PORODILIŠTIMA Sudovi širom zemlje dobili veliki broj prijava

Roditelji, braća i sestre ili oni koji sumnjaju u svoje porijeklo, podnijeli su ukupno preko četiri viša suda u zemlji 684 prijedloga da se utvrdi status novorođenčadi za koje se vjeruje da su nestala u porodilištima.

VIŠE OD 600 SUMNJI NA NESTANAK BEBA U PORODILIŠTIMA Sudovi širom zemlje dobili veliki broj prijava
FOTO: Z. ILIĆ/RAS SRBIJA

Rok za predaju predloga u slučajevima tzv, nestalih beba istekao je trećeg novembra, a sudovi su već obavili prve razgovore sa nekim predlagačima.

Najviše predloga stiglo je u beogradskom Višem sudu, a najmanje novosadskom. Prema riječima portparola Višeg suda u Novom Sadu Jelene Ostojin, oni su zapremili 105 predmeta i u toku je prikupljanje dokumentacije.

– Dvoje sudija je prošlo obuku za rad u ovim slučajevima. Još nije zakazano prvo ročište, očekujemo ga početkom godine – kaže Ostojin.

Pročitajte još

Tatjana Tešić, koordinator za medije Višeg suda u Beogradu, objašnjava da se pred ovim sudom nalaze 333 predmeta sa ovom tematikom i oni su u fazi prikupljanja dokaza. U međuvremenu u pojedinima je već bilo ročišta, ali nema finalne odluke.

– U Višem sudu u NIšu ukupno je predato 106 predmeta, u dva su donijeta rješenja o mjesnoj nenadležnosti, u jednom je prijedlog povučen, ostali su neriješeni – kaže portparol Irena Gušić.

A kakva je tačno procedura kada su u pitanju sudski slučajevi nestalih beba, objašnjeno je i u kragujevačkom Višem sudu, u kome je predato 140 predloga.

– Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene djece stupio je na snagu 11. marta, a postupajuće sudije dobile su licencu petog avgusta, otkad se i postupa u ovim predmetima – kaže sudija Ivana Obradović.

Roditelji kao predlagači Višem sudu dostavljaju predlog za utvrđivanje činjenica o statusu novorođenog djeteta, sud predlog dostavlja nadležnoj policijskoj upravi MUP, a potom od bolnice u kojoj je dijete rođeno traži kompletnu dokumentaciju o porodilji i bebi.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dopisom od nadležnog groblja traži podatke da li je dijete tu sahranjeno, a od Matične službe podatke o rođenju i smrti. Nakon toga zakazuje ročište.

Kragujevački Viši sud je u većini ovih predmeta zakazao i održao ročište za saslušanje predlagača, poslije čega se, po potrebi, zakazuju i ročišta za saslušanje svjedoka, ako su predloženi.

Viši sud, takođe, nalaže MUP da sprovede istražne radnje i o tome sudu dostavi izveštaj. Po zakonu, postupak u ovim predmetima je hitan, prenosi Blic.

Komisija još nepotpuna

Goran Filipović iz Beogradskog udruženja roditelja nestalih beba i sam je podnio prijedlog sudu i čeka saslušanje.

On je ujedno i član Komisije, koja je formirana po istom zakonu, ali još nije počela sa radom, budući da nisu izabrani predstavnici ministarstva pravde, zdravlja i rada. On očekuje da će Komisija, koja bi, kako kaže, trebalo da pomogne u sudskim postupcima, početi da radi prije nego što se ti postupci okončaju.