Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MISLEĆI DA POMAŽU ČESTO NAM ODMAŽU Znaju li se naši političari ponašati u KRIZNIM SITUACIJAMA

Politika
Autor:

Foto: SNSD Milorad Dodik/Twitter

Kontradiktorne izjave nadležnih, kao i njihova „poziranja“ na terenu u vanrednim situacijama, građanima često više odmognu nego što im zapravo mogu pomoći da riješe probleme, smatraju stručnjaci.

Posljednjih mjeseci Republika Srpska imala je nekoliko vanrednih situacija koje su se direktno ticale građana, bilo da se radi o bezbjednosti ili prirodnim nepogodama.

Od velikih protesta podrške roditeljima ubijenog Davida Dragičevića, preko ubistava policajaca, kao i biznismena Slaviše Krunića, pa sve do poplava koje su pogodine dijelove Srpske, događaji su koji i te kako utiču na građane.

Politički analitičari naglašavaju da su političari ti koji u tim situacijama treba da reaguju, jer su kao predstavnici naroda bitan faktor u kriznim situacijama.

Mediji

Na njima je tada da odluke donose brzo i reaguju kako bi posljedice bile što manje. Dok neki smatraju da je njihov posao da ljudima pomažu iz svog kabineta donoseći bitne odluke bez čestih pojavljivanja u medijima, drugi misle da su ljudima potrebniji na terenu uz stalnu aktivnost u medijima.

Foto: Grad Banjaluka

Poplavea koje su zahvatile dijelove Srpske svakako su dobar primjer kako se naši nadležni ponašaju u kriznim situacijama i koliko njihova uloga znači narodu. Građani su poredili bivšeg gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića, koji je tokom poplava 2014. godine bio gotovo nevidljiv i nije se pojavljivao, dok je Igor Radojičić aktivan i u medijima i na terenu, kao i na društvenim mrežama.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da je, u kriznim situacijama za građane, bitno da su oni vidljivi i da zajedno sa građanima prolaze muku, ali da da pri tom moraju da budu oprezni.

Poziranje

– Kada se radi o poplavama, postojao je raskorak u njihovim izjavama, pogotovo onom dijelu gdje premijer kaže „ovo se nije moglo predvidjeti“. S obzirom na to da metereolozi danima najavljuju kakav će nas nevolja snaći, te izjave su zbunjujuće i kontradikorne – smatra ona.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Tanja Topić

Dodaje da su izjave tipa „nemojte praviti paniku, ali se organizujte da se spasite“ ili „niko to nije mogao predvidjeti“ jako zbunjujuće za ljude.

– Običan građanin je bio sluđen. Ako su takve njihove izjave dovele do zablude onda je bilo bolje da ih nisu davali – rekla je Topićeva.

Na pitanje da li su političari i narodni poslanici građanima potrebniji na terenu ili im ipak više znače njihove odluke iz sala i kabineta, odgovara da su navažnije nadležne službe.

– Građanima su na terenu potrebe one službe koje su zadužene za djelovanje u tim okolonostima. Njemu narodni poslanik ne znači ništa, osim ako će uzeti metlu da čisti, pa da imamo konkretnu pomoć. Sve ostalo je poziranje – objasnila je ona.

Političko nadmetanje

Topićeva smatra da su izjave nadležnih ovoga puta bile dosta zbunjujuće, a opet je u svemu isplivalo i političko rivalstvo.

– Uvijek ćemo imati situaciju oko toga ko je gdje na vlasti. Oni koji su na vlasti će pokušati da pripišu „zasluge“ svoje, a kada se traže odgovorno onda će ih tražiti u onim sredinama gdje su na vlasti oni drugi. To pokazuje da je njima dominantno političko nadmetanje, a ne građanin sa njegovim promlemima – objasnila je Topićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO