Politika

MISLEĆI DA POMAŽU ČESTO NAM ODMAŽU Znaju li se naši političari ponašati u KRIZNIM SITUACIJAMA

Kontradiktorne izjave nadležnih, kao i njihova „poziranja“ na terenu u vanrednim situacijama, građanima često više odmognu nego što im zapravo mogu pomoći da riješe probleme, smatraju stručnjaci.

MISLEĆI DA POMAŽU ČESTO NAM ODMAŽU Znaju li se naši političari ponašati u KRIZNIM SITUACIJAMA
Foto: SNSD Milorad Dodik/Twitter

Posljednjih mjeseci Republika Srpska imala je nekoliko vanrednih situacija koje su se direktno ticale građana, bilo da se radi o bezbjednosti ili prirodnim nepogodama.

Od velikih protesta podrške roditeljima ubijenog Davida Dragičevića, preko ubistava policajaca, kao i biznismena Slaviše Krunića, pa sve do poplava koje su pogodine dijelove Srpske, događaji su koji i te kako utiču na građane.

Politički analitičari naglašavaju da su političari ti koji u tim situacijama treba da reaguju, jer su kao predstavnici naroda bitan faktor u kriznim situacijama.

Mediji

Na njima je tada da odluke donose brzo i reaguju kako bi posljedice bile što manje. Dok neki smatraju da je njihov posao da ljudima pomažu iz svog kabineta donoseći bitne odluke bez čestih pojavljivanja u medijima, drugi misle da su ljudima potrebniji na terenu uz stalnu aktivnost u medijima.

Foto: Grad Banjaluka

Poplavea koje su zahvatile dijelove Srpske svakako su dobar primjer kako se naši nadležni ponašaju u kriznim situacijama i koliko njihova uloga znači narodu. Građani su poredili bivšeg gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića, koji je tokom poplava 2014. godine bio gotovo nevidljiv i nije se pojavljivao, dok je Igor Radojičić aktivan i u medijima i na terenu, kao i na društvenim mrežama.

Pročitajte još

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da je, u kriznim situacijama za građane, bitno da su oni vidljivi i da zajedno sa građanima prolaze muku, ali da da pri tom moraju da budu oprezni.

Poziranje

Kada se radi o poplavama, postojao je raskorak u njihovim izjavama, pogotovo onom dijelu gdje premijer kaže „ovo se nije moglo predvidjeti“. S obzirom na to da metereolozi danima najavljuju kakav će nas nevolja snaći, te izjave su zbunjujuće i kontradikorne – smatra ona.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dodaje da su izjave tipa „nemojte praviti paniku, ali se organizujte da se spasite“ ili „niko to nije mogao predvidjeti“ jako zbunjujuće za ljude.

– Običan građanin je bio sluđen. Ako su takve njihove izjave dovele do zablude onda je bilo bolje da ih nisu davali – rekla je Topićeva.

Na pitanje da li su političari i narodni poslanici građanima potrebniji na terenu ili im ipak više znače njihove odluke iz sala i kabineta, odgovara da su navažnije nadležne službe.

– Građanima su na terenu potrebe one službe koje su zadužene za djelovanje u tim okolonostima. Njemu narodni poslanik ne znači ništa, osim ako će uzeti metlu da čisti, pa da imamo konkretnu pomoć. Sve ostalo je poziranje – objasnila je ona.

Političko nadmetanje

Topićeva smatra da su izjave nadležnih ovoga puta bile dosta zbunjujuće, a opet je u svemu isplivalo i političko rivalstvo.

– Uvijek ćemo imati situaciju oko toga ko je gdje na vlasti. Oni koji su na vlasti će pokušati da pripišu „zasluge“ svoje, a kada se traže odgovorno onda će ih tražiti u onim sredinama gdje su na vlasti oni drugi. To pokazuje da je njima dominantno političko nadmetanje, a ne građanin sa njegovim promlemima – objasnila je Topićeva.