Magazin

Više štete nego koristi: Tri stvari u domaćinstvu koje nikada ne bi trebalo čistiti sirćetom

Sirće je magično sredstvo za uklanjanje nečistoća u domaćinstvu. Najčešće se koristi za tvrdokorne mrlje, ribanje sanitarija i osvježavanje boja mebla.

Veš mašina
FOTO: FOTO: K. KAMENOV/RINGIER

Ali, mnoge domaćice vole da koriste sirće za ribanje gotovo svih površina, i ne sluteći da bi od toga mogle da imaju više štete nego koristi.

Ogledalo

Obično bijelo alkoholno sirće može da bude od velike pomoći u pranju prozora, međutim, nikada ga ne bi trebalo koristiti za glancanje ogledala. Naime, sirće može da prodre u tanki premaz i da ošteti srebrnu podlogu koja ogledalu daje sjaj.

Pegla

Površina pegle, posebno one na paru, vremenom se prlja. Na nju mogu da se zalijepe dlačice sa odjeće, a ako je temperatura prilikom peglanja previsoka, garderoba koja nije od prirodnih materijala umije da se zalijepi i pocrni. U želji da spasu peglu mnoge domaćice posežu za alkoholnim sirćetom, kojim natope krpicu i potom energično ribaju zaprljanu površinu pegle.

Stručnjaci upozoravaju da ovo nije dobro rješenje. Jer, iako brzo isparava, sirće može da ošteti zaštitni premaz, pa pegla više neće biti upotrebljiva, prenosi Telegraf.

Veš-mašina

Konačno, iako sirće može da pomogne u čišćenju veš-mašine, ono bi trebalo da se koristi svega dva-tri puta godišnje, uz sodu bikarbonu kroz proces pranja prazne mašine na najvišoj temperaturi. I sirće i sodu bikarbonu trebalo bi sipati u dozer, u odvojene pregrade, nikako u sam bubanj. Na ovaj način bubanj veš-mašine biće dezinfikovan, a garderoba koju potom budete prali imaće ljepši miris.

Često ribanje gumenih i plastičnih dijelova veš-mašine krpicom koju ste prethodno natopili sirćetom može da izazove oštećenja koja utiču na rok trajanja veš-mašine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu