Politika

Višković: Moja je zakonska obaveza da štitim budžet Srpske i moguća je nova tužba protiv FBiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je imao zakonsku obavezu da zaštiti budžet Srpske, zbog čega je potpisao tužbu protiv FBiH za dug od 35 miliona KM od raspodjele prihoda od indirektnih poreza, od juna 2017. do decembra 2018. godine, a da će za ostatak duga biti podnesena nova tužba, ako pitanje koeficijenata ne bude riješeno.

Višković: Moja je zakonska obaveza da štitim budžet Srpske i moguća je nova tužba protiv FBiH
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

On je istakao da je i to jedno od pitanja koje čeka formiranje nove vlasti na nivou BiH.

I sa stanovišta i propisa Republike Srpske, kao predsjednik Vlade dužan sam da vodim računa o budžetu Srpske i o zaštiti tog budžeta. Prema tome, dovoljno smo dali prostora i vremena čekajući obećanja sa raznih strana o formiranju vlasti na nivou FBiH. Ponavljam, više nije bilo prostora i moja je zakonska obaveza da štitim budžet Srpske i kao predsjednik Vlade bio sam prinuđen da tražim od naših institucija da podnesu tužbu. Tužbu je podnijelo naše Pravobranilaštvo Sudu BiH – rekao je Višković za RTRS.

Prema njegovim riječima, sve je zakonom propisano oko raspodjele koeficijanata.

– Prema tome, UIO sračunava te koeficijente kvartalno i ovdje se postavlja jedno objektivno pitanje da li to vlast na nivou FBiH ne vjeruje UIO. Sada, da li i mi treba da postavimo da li nama ta UIO treba ili ne treba i za šta ona nama služi ako nema povjerenja. Ako neko nema povjerenje u tu upravu onda treba jasno i glasno to da kaže i da traži neku reviziju – rekao je Višković.