Društvo

Višković na sastanku sa Dodikom i Cvijanovićevom "Uprkos političkim pritiscima Srpska bilježi pozitivne ekonomske pokazatelje"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednikom Narodne skupštine Nenadom Stevandićem i srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, organizovali su danas sastanak sa rukovodiocima svih institucija, upravnih organizacija, javnih preduzeća i ministarstva.

U Banjaluci je počeo sastanak predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa direktorima i rukovodstvima svih javnih preduzeća
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Na sastanku, posvećenom trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, naglašeno je da su Republika Srpska i njene institucije stabilne u svakom smislu, bez obzira na političke izazove sa kojim se suočava Republika Srpska, a posebno u kontekstu odluka Ustavnog suda BiH u vezi državne imovine saopšteno je iz Vlade RS.

Obrazlažući trenutnu situaciju, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da je “bitka za državnu imovinu bitka za očuvanje ustavne pozicije Republike Srpske.”

Pročitajte još

Predsjednik Dodik istakao je da političko rukovodstvo Republike Srpske čvrsto stoji na odbrani ustavnog prava Republike Srpske da raspolaže sa svojom imovinom, te da neće pokleknuti pod bilo kakvim pritiscima, od koga god da dolaze.

– Jedinstven odgovor nosilaca vlasti na sve veće pritiske predstavnika dijela međunarodne zajednice je garancija da će i u budućnosti Republika Srpska ostati stabilna i funkcionalna zajednica u kojoj naš narod ima slobodan i siguran život – istakao je predsjednik Republike Srpske.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, naveo je da su javne finansije stabilne i da Republika Srpska bilježi dobre finansijske pokazatelje.

U Banjaluci je počeo sastanak predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa direktorima i rukovodstvima svih javnih preduzeća
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Bez obzira na političke izazove sa kojim se suočavamo, Republika Srpska bilježi pozitivne trendove u većini ključnih ekonomskih pokazatelja, uključujući i stanje javnog duga koji iznosi 41,1 odsto bruto društvenog proizvoda, dok je zakonski maksimum 56 odsto. Takođe, ostvarene su rekordne vrijednosti i kad je riječ o pokrivenosti uvoza izvozom, koji je dostigao 80 odsto. Prosječna plata u prvih pet mjeseci ove godine iznosi 1.255 КM, što je više za 15,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine i značajno je više u odnosu na rast inflacije u tom periodu koji je bio 10,5 odsto. – Ove, pozitivne pokazatelje, prati i značajan broj od 12.000 novozaposlenih, dok je ukupan broj zaposlenih 290.237 i najviši je do sada – istakao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, naglasio je da je od izuzetne važnosti da političke partije Republike Srpske imaju jedinstven odgovor na pokušaje njenog ustavnog razvlašćivanja.

On je naglasio da je od ključne važnosti da se vodi jedinstvena politika i da se samo na taj način može odbraniti ustavni položaj Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da pojačani pritisci na Republiku Srpsku pozivaju na pojačanu odgovornost rukovodioca svih institucija Republike Srpske.

Ona je kazala da je cilj današnjeg sastanka da se rukovodioci upoznaju sa aktuelnim političkim trenutkom, te da će ovakva praksa biti nastavljena i u vremenu pred nama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu