Politika

Višković o objavljenim ukazima: Službeni glasnik radi svoj zakonom ustanovljeni posao, tako će biti i ubuduće

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da Službeni glasnik Republike Srpske radi svoj zakonom ustanovljeni posao i da će tako biti i ubuduće.

Radovan Višković
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Službeni glasnik Repubike Srpske objavljuje sve dokumente koje usvoji Narodna skupština. Tako je sada i tako će i biti, rekao je Višković novinarima u Nevesinju.

U Službenom glasniku Srpske danas su objavljeni ukazi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske.

Komentarišući informacije da je Tužilaštvo BiH “formiralo predmet povodom nezakonitih aktivnosti predsjednika Srpske Milorada Dodika s ciljem razvlaštenja visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, uključujući i nedavna događanja sa objavljivanjem poništenih zakona u Službenom glasniku Srpske”, Višković je ocijenio da se to radi iz nekih centara moći.

– Imaju prečeg posla nego da se bave budalaštinama. To su gluposti – rekao je Višković novinarima u Nevesinju.

On je naglasio da je riječ o odlukama Narodne skupštine Republike Srpske, a ne predsjednika Milorada Dodika, ni predsjednika Vlade.

– U Ustavu jasno piše da zakone donosi Narodna skupština Republike Srpske. Ništa tu nije urađeno mimo zakona – ukazao je Višković.

Pročitajte još

Višković je podsjetio da je Narodna skupština dvotrećinskom većinom rekla da više ne prihvata odluke nelegalnog visokog predstavnika u BiH, koji nije mogao da dobije saglasnost Savjeta bezbjednosti i koji bi trebalo da napusti ove prostore.

– On je visoki predstavnik samo u jednom dijelu – u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj nije. On je ovdje samo građanin Njemačke i njegove odluke ne mogu biti prihvaćene na prostoru Republike Srpske, što je jasno potvrdila Narodna skupština, koja je rekla da se više u “Službenom glasniku” ne mogu objavljivati odluke koje donese visoki predstavnik – naglasio je Višković.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić potvrdio Srni da je potpisao odluke o objavljivanju ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju ovih zakona.

Lukić je rekao da je potpisao sve neophodne dokumente potrebne da se u Službenom glasniku u proceduru pusti objavljivanje ukaza predsjednika o proglašenju zakona, kao i akata i zaključaka koje je usvojila Narodna skupština.

Riječ je o Zakonu o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, kojim je onemogućeno objavljivanje odluka OHR-a i nelegitimno izabranog Kristijana Šmita u Službenom glasniku Republike Srpske, kao i o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj koji predviđa da se odluke ovog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije