Politika

Višković o optužnici protiv Dodika “Srpska neće odustati od borbe za njena prava”

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je optužnica Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ujedno i optužnica protiv politike Republike Srpske, te naglasio da Srpska neće odustati od borbe za njena prava.

radovan viskovic milorad dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Višković je ocijenio da optužnica protiv Dodika i i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, zbog navodnog kršenja nametnutih izmjena Krivičnog zakona BiH, dokaz da je pravosuđe podleglo političkim pritiscima dijela međunarodne zajednice.

Premijer je istakao da ovo akt političkog progona Dodika i politike koju predstavlja, saopšteno je iz Biroa Vlade za odonse sa javnošću.

Višković je naglasio da je optužnica podignuta zbog navodnog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, iako on, zapravo, ne postoji, s obzirom na to da je instaliran na ovu poziciju uz kršenje utvrđene procedure, jer nije dobio saglasnost Savjeta bezbjednosti UN.

– Potpuno je jasno da je ovo naručena optužnica od strane onih koji žele političku eliminaciju predsjednika Dodika. Ovo je, ujedno, i optužnica protiv politike Republike Srpske, koju reprezentuje predsjednik Dodik, a koja neće i ne može da odustane od borbe za naša prava – poručio je Višković.

Pročitajte još

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita, kojeg RS ne priznaje, potvrđeno je Srni u ovom tužilaštvu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je 9. jula odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 27. juna Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Kristijan Šmit rekao je 1. jula da je “odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske”.

Tužilaštvo BiH potom formiralo predmet u vezi sa usvajanjem zakona, a kojim je obuhvaćeno i potpisivanje odluke i objavljivanje u Službenom glasniku Republike Srpske ukaza predsjednika Srpske. Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita, potvrđeno je Srni u ovom tužilaštvu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije